Nagyvilág

Mélyponton Dilma Rousseff brazil elnök népszerűsége

Dilma Rouseff  (Array)
Dilma Rouseff  (Array)

Az ország gazdasági gondjai és az állami olajvállalatot érintő korrupciós botrány közepette mélypontra süllyedt Dilma Rousseff brazil elnök és kormánya népszerűsége egy friss felmérés szerint.

A Datafolha cég által készített, a Folha de S.Paulo című lap vasárnapi számában közölt közvélemény-kutatás szerint a brazilok mindössze tíz százaléka elégedett a kormány munkájával, miközben 65 százalékuk vélekedik negatívan Rousseff és kabinetje teljesítményéről.

Hasonlóan alacsony népszerűségi mutatója több mint két évtizede nem volt brazil államfőnek: 1992-ben Fernando Collor de Mello akkori elnök az után ért el ilyen alacsony értéket, hogy korrupció miatt lemondani kényszerült, és a szenátus eltiltotta a közügyektől.

A most közölt kutatást szerdán és csütörtökön végezték, s annak keretében 174 városban 2840 embert kérdeztek meg. A felmérést készítő cég szerint az eredmények statisztikai hibahatára 2 százalék.

Rousseff erősen romló megítélését elemzők azzal magyarázzák, hogy a brazil gazdaság két és fél évtizede nem produkált olyan rossz növekedési mutatókat, mint az utóbbi hónapokban, emiatt pedig a munkanélküliség is emelkedésnek indult.

Ezzel párhuzamosan robbant ki az ország történetének legnagyobb korrupciós botránya: az ügyészség szerint gazdasági és politikai szereplők dollármilliárdokat sikkasztottak el a Petrobras állami olajcégen keresztül. Az ügyben letartóztatták Joao Vaccari Netót, a kormányzó baloldali Munkáspárt kincstárnokát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik