Nagyvilág

Januárig biztosan büntetik az oroszokat

Döntöttek az EU külügyminiszterei, maradnak a szankciók. Nem akarják, hogy Oroszország újraépítse a szovjet időkben meglévő érdekszféráját.

Döntöttek az EU-tagállamok külügyminiszterei: január végéig meghosszabbítják az Oroszország ellen érvényben lévő gazdasági szankciókat. A cél, hogy az oroszok maradéktalanul betartsák az Ukrajnával kötött minszki tűzszüneti megállapodást.

A külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán döntöttek arról is, hogy európai tengeri hadműveletet indítanak a Földközi-tengeri embercsempészet ellen – először csak megfigyelő jelleggel, a katonai beavatkozáshoz ugyanis ENSZ-felhatalmazás szükséges.

Oroszország elítélte a külügyminiszterek döntését, Putyin elnök szóvivője alaptalannak és törvénytelennek nevezte a szankciókat és arra figyelmeztetett, hogy válaszlépéseket tesznek. Az amerikai védelmi miniszter ugyanakkor azt mondta: a szankció az Oroszország által elkövetett ukrajnai agresszióra adott válasz. De hozzátette: nem akarnak hidegháborúba bocsátkozni Oroszországgal és nem akarnak ellenségeskedést, ugyanakkor világossá teszik, hogy megvédik szövetségeseiket és a jogon alapuló rendet, nem hagyják, hogy Oroszország újraépítse a szovjet időkben meglévő érdekszféráját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik