Nagyvilág
netanjahu (Array)

Izraelnek nem kell a francia “békediktátum”

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 22. 10:22

Laurent Fabius francia külügyminiszter elutazott a Közel-Keletre megváltani a világot, de a világ köszöni, nem kér a megváltásból.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Laurent Fabius francia külügyminiszter kezdeményezését a palesztin-izraeli békefolyamat felélesztésére. Fabius vasárnap esti tárgyalásaikon mutatta be a párizsi elképzeléseket, aminek lényege az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepvállalása.

Netanjahu elutasította a francia javaslatot és kijelentette, hogy a „béke csak előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokon születhet, és nem kívülről erőltetett ENSZ- határozatok révén.” Az ENSZ döntései nem hozzák közelebb a békét – vélekedett az izraeli miniszterelnök.

A francia politikus vasárnap esti, kétnapos közel-keleti villámlátogatása után azt állította, hogy tárgyalásai során – mind Rámalláhban, mind Jeruzsálemben, mind a palesztinok mind az izraeliek – késznek mutatkoztak visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Fabius visszautasította Netanjahu szavait, a kormányfő ugyanis az ENSZ BT bevonását emlegető kezdeményezést „diktátumnak” nevezte. A “diktátum” szó nem része sem a francia szókincsnek, sem a francia békekezdeményezésnek – mondta Fabius.

Fabius 3 pontja

A francia külügyminiszter három pontban összegezte a palesztin-izraeli viszály holtpontról való kimozdításáért tett erőfeszítéseket. Az első pont a közvetlen tárgyalások felújítása, a második egy nemzetközi bizottság felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával – , akikhez esetleg az Európai Unióból vagy arab államokból is csatlakoznának.

A harmadik, legvitatottabb pont pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozatok elfogadása, amik tartalmaznák a viszály alapkérdéseinek megoldását és az azok felé vezető lépések egyértelmű időrendjét. Fabius Jeruzsálem előtt vasárnap Rámallahban folytatott megbeszéléseket, ahol arra figyelmeztetett, hogy „ha nem lendül mozgásba az izraeli-palesztin békefolyamat, akkor „robbanás” történhet a közel-keleti térségben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.