Nagyvilág
netanjahu (Array)

Izraelnek nem kell a francia “békediktátum”

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 22. 10:22

Laurent Fabius francia külügyminiszter elutazott a Közel-Keletre megváltani a világot, de a világ köszöni, nem kér a megváltásból.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Laurent Fabius francia külügyminiszter kezdeményezését a palesztin-izraeli békefolyamat felélesztésére. Fabius vasárnap esti tárgyalásaikon mutatta be a párizsi elképzeléseket, aminek lényege az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepvállalása.

Netanjahu elutasította a francia javaslatot és kijelentette, hogy a „béke csak előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokon születhet, és nem kívülről erőltetett ENSZ- határozatok révén.” Az ENSZ döntései nem hozzák közelebb a békét – vélekedett az izraeli miniszterelnök.

A francia politikus vasárnap esti, kétnapos közel-keleti villámlátogatása után azt állította, hogy tárgyalásai során – mind Rámalláhban, mind Jeruzsálemben, mind a palesztinok mind az izraeliek – késznek mutatkoztak visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Fabius visszautasította Netanjahu szavait, a kormányfő ugyanis az ENSZ BT bevonását emlegető kezdeményezést „diktátumnak” nevezte. A “diktátum” szó nem része sem a francia szókincsnek, sem a francia békekezdeményezésnek – mondta Fabius.

Fabius 3 pontja

A francia külügyminiszter három pontban összegezte a palesztin-izraeli viszály holtpontról való kimozdításáért tett erőfeszítéseket. Az első pont a közvetlen tárgyalások felújítása, a második egy nemzetközi bizottság felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával – , akikhez esetleg az Európai Unióból vagy arab államokból is csatlakoznának.

A harmadik, legvitatottabb pont pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozatok elfogadása, amik tartalmaznák a viszály alapkérdéseinek megoldását és az azok felé vezető lépések egyértelmű időrendjét. Fabius Jeruzsálem előtt vasárnap Rámallahban folytatott megbeszéléseket, ahol arra figyelmeztetett, hogy „ha nem lendül mozgásba az izraeli-palesztin békefolyamat, akkor „robbanás” történhet a közel-keleti térségben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.