Nagyvilág
iszlám állam (Array)

Ezer orosz állhatott be az Iszlám Államba

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 22. 21:56

Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a hazatérő terroristák alvó terrorsejteket alakíthatnak.

Nyikolaj Patrusev a Kommerszant című orosz üzleti napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy ezek a személyek “alvó terrorsejteket” alakíthatnak, és a jövőben főnökeik parancsára terrorcselekményeket hajthatnak végre.

Fiatalok és a kisebbség a célpont

“Beépülhetnek a társadalomba, színlelve, hogy betartják a törvényeket és a normákat” – mondta Patrusev. “Amikor azonban szükség van rá, a terroristavezetők támadások előkészítésére és végrehajtására használhatják fel ezeket a ‘törvénytisztelő’ állampolgárokat”.

Patrusev szerint az Iszlám Állam toborzói igen aktívak Oroszországban és a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban, elsősorban a fiatalokra és az etnikai kisebbségek tagjaira összpontosítanak.

Nemrégiben az elit intézmények számító Moszkvai Állami Egyetem egyik 19 éves hallgatóját vették őrizetbe egy török határvárosban. A diáklány 12 más orosz állampolgárral együtt feltehetően Szíriába tartott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Ebben együttműködne a Nyugattal

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten közölte, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban Ukrajna miatt keletkezett törés ellenére fokozni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi együttműködést.

A YouTube videomegosztó portálra hétfőn kitett egyik felvételen egy férfi – aki állítása szerint a csecsenföldi lázadók közleményét olvasta fel – hűségesküt tett Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. A férfi közölte: a Csecsenföldön és a másik három észak-kaukázusi köztársaságban – Dagesztánban, Ingusföldön, valamint Kabard- és Balkárföldön – élő lázadók felesküsznek Bagdadi parancsaira, hogy az egész világon életbe léptessék a saríát, az iszlám törvénykezést.

A videóból további részletek (az esküt tevő fegyveresek száma vagy a vezetőik neve) nem derülnek ki, és a hitelességét sem sikerült ellenőrizni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.