Nagyvilág

Ezer orosz állhatott be az Iszlám Államba

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerint a hazatérő terroristák alvó terrorsejteket alakíthatnak.

Nyikolaj Patrusev a Kommerszant című orosz üzleti napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy ezek a személyek “alvó terrorsejteket” alakíthatnak, és a jövőben főnökeik parancsára terrorcselekményeket hajthatnak végre.

Fiatalok és a kisebbség a célpont

“Beépülhetnek a társadalomba, színlelve, hogy betartják a törvényeket és a normákat” – mondta Patrusev. “Amikor azonban szükség van rá, a terroristavezetők támadások előkészítésére és végrehajtására használhatják fel ezeket a ‘törvénytisztelő’ állampolgárokat”.

Patrusev szerint az Iszlám Állam toborzói igen aktívak Oroszországban és a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban, elsősorban a fiatalokra és az etnikai kisebbségek tagjaira összpontosítanak.

Nemrégiben az elit intézmények számító Moszkvai Állami Egyetem egyik 19 éves hallgatóját vették őrizetbe egy török határvárosban. A diáklány 12 más orosz állampolgárral együtt feltehetően Szíriába tartott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Ebben együttműködne a Nyugattal

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten közölte, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban Ukrajna miatt keletkezett törés ellenére fokozni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi együttműködést.

A YouTube videomegosztó portálra hétfőn kitett egyik felvételen egy férfi – aki állítása szerint a csecsenföldi lázadók közleményét olvasta fel – hűségesküt tett Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. A férfi közölte: a Csecsenföldön és a másik három észak-kaukázusi köztársaságban – Dagesztánban, Ingusföldön, valamint Kabard- és Balkárföldön – élő lázadók felesküsznek Bagdadi parancsaira, hogy az egész világon életbe léptessék a saríát, az iszlám törvénykezést.

A videóból további részletek (az esküt tevő fegyveresek száma vagy a vezetőik neve) nem derülnek ki, és a hitelességét sem sikerült ellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik