Nagyvilág

Európa nekimegy az Iszlám Államnak az interneten

A terroristák elképesztően hatékonyan használják a közösségi médiát, hatalmas feladat levadászni őket.

Összeurópai rendőri erőt hoz létre az Europol, hogy felszámolja az Iszlám Állam internetes tevékenységét – tudósít a BBC. Egy nemrég napvilágot látott amerikai tanulmány szerint csak a Twitteren 46 ezer olyan profil van, amely a terroristacsoporthoz köthető, sokat ezek közül toborzásra használnak. Az európai rendőri szervezet a nagy közösségi portálokkal együttműködve vadászná le a szélsőségeseket, a célkitűzés az, hogy a felbukkanásuktól számított két órán belül bezárják ezeket a fiókokat.

Az Europol igazgatója a BBC-nek elmondta: hatékony fellépésre számítanak, noha hatalmas feladatot jelent, hogy minden Iszlám Államhoz köthető internetes jelenlétet eltüntessenek. Az európai országok rendőri szervei által beküldött, valamint hírszerzési információkra támaszkodnak és elsősorban a potenciálisan nagy elérésű, fontos oldalakra összpontosítanak.

Az Iszlám Állam propagandája – lévén az internet fénykorának szülötte – elképesztően hatékony. Kiterjedt propagandista-hálózat áll mögöttük. A közösségi portálok üzemeltetőinek azonban nincs elég eszköze, hogy fellépjen az általuk terjesztett veszélyes tartalmakkal szemben, de a kritikus hangok szerint még csak meg se próbálják nehezíteni a dolgukat. A nagy kérdés azonban az, hogy lehet-e úgy korlátozni a terroristák jelenlétét, hogy az internet szabad légköre ne változzon meg alapvetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik