Nagyvilág

ENSZ: Izrael és a palesztinok is sárosak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 22. 15:42

A gázai háborúban mindkét fél súlyosan megsértette a civil lakosság alapvető jogait – derült ki egy új jelentésből.

Egy ENSZ-jelentés szerint 2014-ben, a Gázai-övezetben zajlott háborúban Izrael és a palesztin fegyveres csoportok is olyan mértékben sértették meg polgári személyek alapvető jogait, ami már háborús bűnnel ér fel.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága által közölt dokumentum felszólítja Izraelt, hogy tárja nyilvánosság elé a katonai célpontok kijelölésével kapcsolatos döntések részleteit, hogy azokról független értékelés szülessen. A bizottság azt is elítélte, hogy a gázai palesztin fegyveresek bírósági ítélet nélkül hajtottak végre kivégzéseket olyan személyek ellen, akiket azzal gyanúsítottak meg, hogy Izraellel kollaboráltak.

Az izraeli légi és tüzérségi csapások komoly pusztítást végeztek a rendkívül sűrűn lakott övezet lakóépületeiben és iskoláiban is. Ugyanakkor a radikális palesztinok is több ezer rakétát és aknagránátot lőttek ki, több hónapig tartó állandó riadalmat okozva.

A jelentés egyebek mellett azért bírálja Izraelt, mert az akkor is heves támadásokat folytatott, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy súlyos pusztítást okoztak a polgári infrastruktúrában és magas a polgári áldozatok száma. De elmarasztalták a palesztin felet is, mely sok esetben kíméletlen magatartást tanúsított a civil lakossággal szemben.

A jelentés szerint a felelősség átfogó feltárása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a palesztinok és az izraeliek a jövőben elkerülhessék az ellenségeskedés és a nemzetközi jogsértések újabb fordulóit. Mary McGowen, a bizottság elnöke példátlannak nevezte a Gázai-övezetben előidézett pusztítást és szenvedést, amit még a jövő nemzedékek is megsínylenek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.