Nagyvilág

A 48 lakosú Pitcairn-szigeten engedélyezték a melegházasságot

Pitcairn sziget (Array)
Pitcairn sziget (Array)

Bár a kis csendes-óceáni szigeten nem lakik meleg pár, most mégis azon országok nyomdokaiba lépett, ahol engedélyezik az azonos neműek házasságát.

A Pitcairn-sziget 1790 óta lakott, és a világ egyik legkisebb lakosságú országának tartják. A brit tengerentúli területek része, de jogilag részleges autonómiát is élvez. A sziget lakosai a Brit Bounty hajó lázadói, és tahiti partnereik leszármazottai.

A törvény már május 15. óta érvényben van, azonban ezt nem tették online is publikussá, mivel a sziget honlapjával problémák adódtak – mondta el Kevin Lynch kormányzó-helyettes. Azt is hozzátette, hogy a változást a brit hatóságok tanácsolták, miután Anglia, Wales és Skócia tavaly engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Egy hetedik generációs lakos, Meralda Warren a Guardiannak elmondta, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan meleg pár a szigeten, akik házasodni szeretnének, és a törvény óta nem is volt házasság.

„Nem a Pitcairn szigetlakók erőltették a változást. De olyan ez, mint bármi más. Mindenhol ez történik, hát akkor itt miért ne?” – mondta Meralda. Állítása szerint nem is volt beszédtéma az egész, amíg a külvilág el nem kezdett foglalkozni vele az utóbbi napokban.

Warren egy olyan lakosról tudott, aki nyíltan meleg volt, és az is nagyon régen volt. Illetve hozzátette, nehézségekbe ütközhet egy házasodni akaró meleg pár, ugyanis a sziget egyetlen prédikátora adventista, amely vallás ellenzi a melegházasságot. Szerinte a sziget adminisztrátora talán betöltheti a lelkész szerepét.

Fotó: wikipédia

Rodney Croome az Australian Marriage Equality azonos neműek házasságát támogató egyesület országos igazgatója szerint még ha nem is laknak jelenleg házasodni akaró meleg párok a szigeten, lehet, hogy van, aki visszatérne ezért.

„Feltéve, hogy nincsen lakhelyhez kötve. El tudom képzelni hogy néhány szigeten kívüli pár romantikus úti célnak találja, beleértve az ausztrálokat, akik nem házasodhatnak meg saját országukban” – mondta Croome, aki szerint a törvényhozás egy fontos üzenetet is közvetít: „Mutatja, hogy a szigetlakók mennyire fontosnak tartják az egyenlőséget és az összetartozást. Gyakorlatilag kijelenti, hogy a meleg szigetlakók ugyanannyira tartoznak a Pitcairn-szigetekhez, mint bárki más, és ez egy pozitív üzenet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik