Nagyvilág

Irán kitiltja az ellenőröket a katonai helyszínekről

Ali Hamenei ajatolláh (Array)
Ali Hamenei ajatolláh (Array)

Az iráni parlament vasárnap megszavazott egy törvénytervezetet, amely megtiltja a nemzetközi ellenőrök számára az iráni katonai helyszínek meglátogatását és az atomprogramon dolgozó tudósok felkeresését.

A javaslatot az ülésen megjelent 213 törvényhozó közül 199-en támogatta, a szövegében a perzsa államot sújtó nemzetközi szankciók teljes eltörlését követelik. A szavazás alatt néhány képviselő azt skandálta, hogy “Halál Amerikára!”. “A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a megállapodás keretében végrehajthat hagyományos ellenőrzéseket a nukleáris létesítményekben (…) a katonai, a biztonsági és az érzékeny nem-nukleáris helyszínek látogatása azonban tilos” – fogalmaz a törvény.-ták a törvény szövegében.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője nemrégiben kijelentette, hogy nem fogja engedélyezni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára a katonai helyszínek felkeresését. A jogszabályt még ratifikálnia kell az iráni kormány felett álló, főpapok alkotta Őrök Tanácsának. A tervezet hatályba lépése szakértők szerint tovább bonyolíthatja a vitatott iráni atomprogramról folytatott nagyhatalmi tárgyalásokat.

Ugyancsak vasárnap az iráni parlament az esetleges nukleáris egyezmény ügyében elfogadott egy olyan törvényjavaslatot is, amely a saját hatalmát korlátozza a kérdésben. A tervezetre mindössze három képviselő szavazott nemmel. A jogszabály szövegében elismerik, hogy a közvetlenül Ali Hamenei ajatolláhnak alárendelt legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsé a döntő szó az atomprogram ügyében, s leszögezik, hogy a Haszan Róháni elnök vezette “tanács döntéseit tiszteletben kell tartani”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik