Nagyvilág

Egymilliárd ember figyelmezteti a politikusokat

Még mindig nem tudunk eleget az éghajlatváltozásról és nem cselekszünk eleget ellene.

Ezt Mika János éghajlatkutató mondta az M1-en annak kapcsán, hogy Áder János köztársasági elnök csatlakozásra hívott fel az egymilliárd elektronikus aláírás összegyűjtését megcélozó kezdeményezéshez a párizsi klímacsúcs előtt. A károsanyag-kibocsátás, vagy a fogyasztás visszafogása terén meg kell találni azokat a módokat, amelyek nem járnak automatikus életszínvonal romlással, de mégis segítenek mérsékelni a klímaváltozást.

Megjegyezte, hogy a szennyező anyagok a klímaváltozás mellett egy sor más környezeti ártalmat is okoznak, és arra is figyelmeztetett, hogy az energia-túlhasználat energiaszegénységhez vezet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már 2007-ben arra figyelmeztetett, hogy ha ilyen tempóban változik a klíma, akkor egynegyed milliárd-egymilliárd között lehet majd a környezeti menekültek száma, azoké, akik kimondottan a nem élhető éghajlat okán mennek el onnan ahol élnek.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára azt mondta: a decemberben Párizsban megrendezendő klímacsúcson a kormányoknak történelmi lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítsenek egy jelentőségteljes és egyetemes klímamegállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik