cia
cia(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

CIA: Céltalan kegyetlenség vagy szükséges rossz?

A Guardian birtokába került eddig titkosított CIA-dokumentumok teljesen más megvilágításba helyezte az amerikai titkosszolgálat módszereit. Az ügynökség igazgatója szabadon felülírhatja az „emberi kísérletezéssel" kapcsolatos szabályokat.

Ezt George Tenet, a CIA 1996 és 204 közötti igazgatója ki is használta. Engedélyezte több kegyetlen kínzási módszer alkalmazását, és kötelezte az ügynökség orvosait, hogy végig felügyeljék a vallatásokat. Ezek közé tartozott a „waterboarding” nevű módszer is, amit a CIA saját orvosai fejlesztettek ki: a foglyot kikötik egy asztalra, az arcára egy kendőt terítenek, majd vízzel öntik le, ezáltal fulladást szimulálva, ahányszor a fogvatartott levegőt próbál venni.

A dokumentum napvilágra kerülése felveti a kérdést: hogyan lehetséges, hogy alkalmazhatták „fejlett vallatási módszernek” nevezett kínzásaikat az alanyok beleegyezése nélkül, annak ellenére, hogy a szabályzatuk ezt megtiltotta? Orvosok és emberi jogi képviselők egyaránt egyetértenek a CIA szabályrendszerével, és megfelel az orvosi gyakorlatban elfogadottaknak. Azonban Tenet CIA-ja ezen szabályokat figyelmen kívül hagyhatta és hagyta is.

Az ügynökség meg is erősítette, hogy ez a dokumentum már életben volt, amikor a kérdéses kínzások történtek. Egy őr úgy vélte, a dokumentum alapján még a kísérletezés alapfogalmaihoz is hozzányúltak, hogy bebiztosíthassák a kínzások folytatását.

Beleegyezés nélkül

Az 1987-es keltű dokumentumhoz az ACLU (American Civil Liberties Union) a szabad információáramlásra hivatkozva jutott hozzá, majd megosztotta a Guardiannel. Azért hozták létre, hogy az 1970-es visszaéléseket követő törvényhozások utáni helyzetet tisztázza az ügynökség felé. Az irat szerint a kísérletezéssel kapcsolatos előírások alappillére az alany „tájékozott beleegyezése”. Ez az, amitől eltekintett Tenet irányítása alatt az ügynökség, annak ellenére, hogy ezzel nemzetközi és amerikai törvényeket is sértett.

Szakértők szerint a dokumentumban szereplő irányelvek jó képet adnak arról, hogy a CIA mit tart orvosi kutatásai határának. Ezt a határt azonban át is lépte az ügynökség a 9/11-et követő vallatási programjában. Véleményük szerint nehéz összeegyeztetni orvosok jelenlétét a kínzásokon a CIA „tájékozott beleegyezés” szabályával, de az orvosi gyakorlatban elfogadottakkal is. Ennek ellenére az orvosok komoly részt vállaltak a kínzásokban. Feladatuk tanácsadás a vallató tiszteknek a „vallatási módszerek” fizikai és pszichológiai kivitelezésében. Ezen kívül megfigyelés, és jegyzetelés, illetve sok esetben a kínzások „testre szabása”, a foglyok tűréshatárához igazítása.

Csak babot és rizst hányt

Abu Zubaydah volt az első fogoly, akit a CIA „waterboarding” módszerével vallattak. A módszer kivitelezése olyan kegyetlen és brutális volt, hogy a szenátusi jelentés szerint újra is kellett éleszteni Abut. Feltételezhetően más foglyokkal sem bántak sokkal barátságosabban. A CIA hivatalosan nem ismerte el, hogy kínzott volna embereket.

Ennek ellenére azt állítják, hogy az orvosi alkalmazottak jelenléte biztosította a kínzások orvosi gyakorlat szerinti levezetését. A Szenátus kínzásokkal foglalkozó jelentése – amiről 6 hónapja oldották fel a titkosítást – több esetről is beszámol, amikor az orvosok panaszkodtak a kínzásokban való szerepük miatt.

Orvosok és emberi jogi szakértők úgy vélik, a CIA doktorai által készített jegyzetek alapján az ügynökség átlépte az emberi kísérletezés határát. Különösen mivel azt, hogy olyan állapotban tartsák a foglyokat, hogy további kínzásoknak lehessen alávetni őket orvosi segítségnek állították be.

Zubaydah „nagyon kitartó a waterboardinggal szemben”- írta egy OMS (Office of Medical Service) tisztviselője egy 2002 augusztusi e-mailjében. „Eddig semmi hasznos információhoz nem jutottunk… Többször is hányt a waterboarding alatt, babot és rizst. Mivel 10 órája evett utoljára, ez meglepő és zavaró is. Egyelőre csak Ensure-el (egy magas tápanyagtartalmú ital) fogjuk táplálni. Most visszatérek egy újabb waterboardingra.”

Mind az orvosok, mind a hírszerzési szakértők úgy vélik, hogy lehetséges lenne olyan emberi kísérleteket alkotni, melyek nem kegyetlenek és törvényszerűek. Azonban ezek működéséhez szükséges valami, mely sosem volt meg a CIA vallatásai során: az alany tájékozott beleegyezése.

Kérdéses vezetők

„Megfelelő orvosi személyzet kell minden olyan vallatásnál, amely a „fejlett vallatási módszert” alkalmazza” – írta Tenet 2003 januárjában. „Minden esetben fel kell függessze az orvosi személyzet a vallatást, ha úgy vélik, hogy jelentős és maradandó testi vagy szellemi károsodást, fájdalmat vagy szenvedést fog eredményezni, ha nem állítják le.”

A Guardian megkereste a CIA szóvivőjét, Ryan Tapanit, aki azt mondta: „A CIA-nak 1987 óta belső irányvonalai voltak az Executive Order 1233 alapján (Reagen által 1981-ben kiadott dokumentum, mely kiterjeszti a titkosszolgálatok felelősségeit és hatalmát növelte). Bár néhány rendelkezést 2001. szeptember 11. óta módosítottak, egyik sem tartalmazott módosítást az emberi kísérletezésre vonatkozóan, vagy alkották meg a fogva tartási és vallatási program miatt.”

CIA vs Szenátus

Az ügynökség tisztviselőinek állítása szerint – ironikus módon – csak egyszer érezték magukat megbénítva az emberi kísérletezésre vonatkozó tilalmak miatt. Mégpedig amikor a Szenátus felügyelői megkérdezték őket, hatékony-e a kínzás. Válaszukat példának tartják arra vonatkozóan, hogy az ügynökség mennyire tiszteletben tartja a saját tilalmait az emberi kísérletezéssel kapcsolatban. Amikor a politikai nyomás erősödött a CIA-n az utóbbi évben, ezt a választ használták fegyverként a Szenátus jelentése ellen is, miszerint a kínzások haszontalanok voltak. „Több tényező is megnehezítette volna, hogy olyan kutatásokat végezzünk, melyek hosszútávon vizsgálják ezen módszerek hatékonyságát” – írja a CIA egy 2003-ban a szenátus felügyelőbizottságának adott válaszában. A tényezők egyike az emberek védelméről szóló szövetségi törvény volt.

A Harvardi egyetem Humanitárius kezdeményezésének kutatója, Nathaniel Raymond úgy véli, a CIA-nak tisztában kellett lennie azzal, hogy az emberi kísérletekkel kapcsolatos előírásaik kizárták ezeket az orvosok által tervezett brutális vallatásokat. „Ha ragaszkodtak volna ehhez a szabályhoz, amikor az EIT („fejlett vallatási módszer”) képbe került, ezt nem tehették volna meg. Aki jóhiszeműen állt hozzá, tudhatta, hogy ez emberi egyedeken végzett kutatás.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.