Nagyvilág

Brit harcjárműveket kapott Ukrajna

Ukrán és amerikai katonák (Array)
Ukrán és amerikai katonák (Array)

Megérkezett Ukrajnába ötvenöt Saxon páncélozott szállító harcijármű Nagy-Britanniából. Közben ismét intenzív szakadár tüzérségi támadásokról érkeztek hírek.

Ukrajna 75, a brit királyi hadsereg hadrendjéből már kivont Saxon gumikerekes páncélozott szállító harcjárművet vásárolt 3,8 millió dollárért Nagy-Britanniától. Az első húsz PSZH már márciusban megérkezett Ukrajnába. A most megkapott járművekből húszat mentőautóvá alakítanak a frontnál megsebesült katonák evakuálására, a többi 35-öt pedig különböző feladatra szánt parancsnoksági szállítójárműnek – írta az elnöki tanácsadó Facebook-oldalán.

Az elmúlt egy nap alatt két katona vesztette életét és hat sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében – közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a legsúlyosabb a helyzet változatlanul Donyeck környékén volt, ahol az éjjel a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán lévő öt településre nyitottak tüzet a szakadár erők a minszki egyezmény által tiltott 120 milliméteres aknavetőkkel.

A frontvonal Luhanszk megyei szakaszán a megyeszékhelytől északra fekvő településeknél, valamint onnan nyugatra, Popaszna és Trojicke településeknél lévő katonai állásokat támadták nagy kaliberű aknavetőkkel. A parancsnokság közleménye szerint a reggeli órákban sem szűntek meg a tüzérségi csapások, amelyeket az “oroszpárti hibrid fegyveres alakulatok” főnként Donyeck környékére összpontosítottak.

A donyecki kormányzóság adatai szerint a Donyeck melletti Marjinka településen több mint ezer középület és lakóház omlott össze a június 3. óta tartó folytonos tüzérségi csapások következtében. A településen a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása előtt csaknem 88 ezren laktak, mostanra 72 ezren maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik