Nagyvilág

A fesztivál, ahol az ember legjobb barátja a főfogás

Yulin kutyahús (Array)
Yulin kutyahús (Array)

Holnap kezdődik a kutyahúsevő fesztivál a kínai Yulinban, ahol ebek ezreit tálalják fel az ünneplő embereknek. De nemcsak a kutyák, hanem a fesztivál napjai is meg vannak számlálva. Ugyanis egyre hangosabban követelik a rendezvény betiltását a kínai állatvédők és kutyabarátok. A kutyahúsárusok készen állnak a harcra.

Évek óta több mint tízezer kutyát ölnek le minden júniusban a Kína déli részén, a vietnami határhoz közel található Yulin városában, aminek környékén évszázadok óta kutyahúsból készült ételekből csapnak lakomákat, ünnepelendő a nyári napfordulót. A szokás köré az elmúlt évtizedekben létrehozott fesztivál azonban egyre nagyobb ellenállást vált ki az ázsiai országban, ahol jelentősen megnőtt kutyát házi kedvencként tartó emberek száma, és egyre többen és többen tartják elfogadhatatlannak, hogy ebből ételt készítsenek.

Az idei, június 22-ére eső yulini kutyahús fesztiválra különösen nagy erőkkel készülnek a kínai állatvédő szervezetek, melyek a héten több városban is tiltakozó demonstrációkat tartottak, a fesztivál leállítását követelve a helyi kormányzattól – írta a kínai kommunista párt külföldre irányított szócsöve, a Global Times. A tiltakozások ráadásul idén már nemzetközi váltak, főleg a Humane Society International nevű állatvédő szervezet kampányának köszönhetően, aminek hatására százezrek kezdték el követelni világszerte a fesztivál betiltását.

A nemzetközi (ami igazából inkább csak Nyugati) kampány hatásosságát azonban megkérdőjelezi, hogy a főleg azokon az (amerikai) közösségi oldalakon (Twitteren, Facebookon és YouTube-on) zajlik, amik tiltólistán vannak Kínában, és csak pont azok nem találkoznak vele, akiket közvetlenül érint. A felháborodott külföldiek kiabálása ráadásul csak erősíti a helyiek ellenállását, akik ebből csak annyit érzékelnek, hogy mindféle idegenek akarják nekik megmondani, hogy adják fel hagyományaikat.

Ezeréves hagyomány, de új fesztivál

A délnyugat-kínai Guangxi-Zhuang Autonóm Területen több száz éves tradíciónak számít, hogy a nyári napfordulót kutyahúsból készült ételekkel, valamint licsi és megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztásával ünneplik az emberek, nagy lakomákat csapva. A régi helyi legendák szerint a kutyahús elűzi a rossz szellemeket és a betegségeket, valamint – természetesen – növeli a férfiak szexuális teljesítőképességét.

Kutyahúsból készült ételekkel ünnepelnek
Fotó:Vice

Bár a nyári napfordulós kutyalakomáknak nagy múltja van a területen, a Yulin városában megrendezett fesztivál már jóval fiatalabb találmány: csak a kilencvenes évek végén kezdték el megtartani a hatmilliós nagyvárosban. A fesztivál a helyi kutyahús-kereskedők és étteremtulajdonosok ötlete volt, akik azt állították, az ősi gyógyászati könyvek szerint a licsi és kutyahús együttes fogyasztásával csökkenteni lehet a hőség és a nagy páratartalom káros hatásait. A fesztivál létrehozásával persze leginkább csak egy dolgot akarhattak: turistákat csábítani a városba, és növelni az eladásokat.

Az utóbbi években azonban már nem csak turisták érkeznek Yulinba a fesztivál idején, hanem állatvédő aktivisták is, akik a szerintük barbár ünnep betiltását követelik. A helyiek és támogatóik azonban képmutatónak és álszenteskedőnek tartják a nagy tiltakozás a kutyaevés ellen, azt állítva, az is csak egy állat, mint a disznó, bárány, csirke vagy pulyka. Szerintük a kutyahús evése egy szokás, amit tiszteletben kell tartani, csakúgy, ahogy az indiai hinduk sem akarják a világ minden táján betiltatni az általuk szent állatnak tartott tehenek elfogyasztását.

Lopott házi kedvencek és elfogott kóbor kutyák az étlapon

A helyiek egyik sokat hangoztatott érve, hogy az ételnek levágott kutyákat kifejezetten a húsukért tenyésztik állattartók, ugyanúgy, mintha kecskét vagy disznót tartanának, így nincsen semmi kivetnivaló levágásukban. A valóság azonban az, hogy a yulini fesztiválon elfogyasztott kutyák nem ilyen „kutyafarmokról” érkeznek, hanem nagy többségében ellopott házőrzők és befogott kóbor ebek kerülnek az asztalokra.

A hongkongi Animals Asia állatvédő alapítvány egy több éven át tartó nyomozás után arra jutott, hogy „mítosz” azoknak a kutyatenyésztő telepek létezése, ahol nagy mennyiségben a húsukért tartanak állatokat. Elvileg Kínában évente nagyjából tízmillió ebet ölnek le a húsáért, de sehol nem találtak ilyen nagy, ipari mennyiségsekkel dolgozó telepeket, amik ki tudnák szolgálni ezt az igényt.

Egy yulini kutyahúsárus eladásra készíti fel portékáját, az idei fesztiválra készülve
Fotó:Europress

A pekingi Kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik vezetője, Xia Zhaofei pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági kutyatenyésztés különösen bonyolult és rendkívül magas költségekkel jár, és ez meglátszana a farmokon felnevelt kutyák húsának árában is. Számításai szerint nagyjából kétszáz jüan lenne egy kiló kutyahús, miközben a piacokon húsz jüan körüli összegért lehet vásárolni a kutyahús kilóját.

Az Animals Asia jelentése szerint a yulini kutyahús fesztiválon felszolgált ebek döntő többsége utcáról összeszedett kóbor állat, valamint vidéki falvakból ellopott háziállatok, amiket jól szervezett kutyatolvajbandák rabolnak el, és adnak el kutyahúsárusoknak. Ezzel még a kínai kommunista párt szócsövének számító China Daily is egyetértett a fesztiválról szóló szerkesztőségi cikkében, amiben a yulini kutyahúsárusok komolyabb ellenőrzését követelték.

Ezeknek az elrabol kutyáknak a húsa ugyanis gyakran emberi fogyasztásra alkalmatlan, beteg vagy megmérgezett állatokból származik. Az elmúlt években több alkalommal is olyan bandákat számoltak fel a kínai hatóságok, amelyek több tonna mérgezett kutyahúst adtak el éttermeknek. A kínai állatvédők és szakértők mostanában már leginkább erre a tényre hivatkozva igyekeznek rávenni Yulin város vezetését, hogy közegészségügyi okokra hivatkozva tiltsa be az “illegális” kutyahús fesztivált.  

Meg vannak számlálva a napjai

Minden jel arra mutat, hogy az állatvédők kezdenek sikerrel járni, és már csak pár év kell ahhoz, hogy a fesztivál megszűnjön. Négy éve már sikerült elérni, hogy a hatóságok betiltsanak egy hatszáz éves hagyományokkal rendelkező kutyahús fesztivált Qianxiban, és Kanton városából is gyakorlatilag teljesen eltűntek a kutyahúst kínáló éttermek, miután a helyi hatóságok elkezdték komolyan betartatni az egészségügyi előírásokat.

Kutyaárus Yulinban
Fotó:Europress

Yulinba csak pár éve figyeltek fel igazán az állatvédők és a kutyabarátok. Két éve még csak pár tucatnyi aktivista utazott el a nagyvárosba, hogy a helyszínen tiltakozzon a kutyák lemészárlása ellen, de már akkor olyan nagy felháborodás fogadta az eseményt a kínai közösségi oldalakon, hogy tavaly a helyi önkormányzat már kénytelen volt kisebb lépéseket tenni a fesztivál ellen. A város vezetése kijelentette, hogy nekik semmi közük ahhoz, az „nem hivatalos ünnepnap”, bár pont erre hivatkozva közölték, nem is tudják azt betiltatni. Ugyanakkor megtiltották az ebek utcán való levágást, valamint az utcai étkezést, és a kutyahúst árusító boltokat felszólították, szedjék le kutyahúst hirdető feliratokat.

A kínai közvélemény ellenérzése a fesztivállal kapcsolatban már tavaly elkezdte éreztetni hatását. A helyi éttermek a kereslet jelentős csökkenéséről számoltak be a kínai sajtónak. A beszámolók szerint tavaly az addig megszokott több mint tízezer kutya helyett már „csak” kétezer állatot vágtak le, hogy kiszolgálják a kutyahúsra éhes fesztiválozókat.

A 2014-es fesztivál ráadásul addig soha nem látott figyelmet kapott nem csak a közösségi oldalakon, hanem a központilag irányított kínai sajtóban is és a városban megjelent aktivisták száma is jelentősen emelkedett, akik közül többen minden pénzüket arra költötték, hogy megvásárolják a levágásra kínált kutyákat, hogy megmentsék őket. A kínai közvéleményt különösen felháborította és a fesztivál ellen hangolta, amikor a kutyaárusok külön megkeresték az állatvédőket, és emelt áron kínálták fel nekik eladásra az ebeket, közölve velük: „Vagy megveszed a kutyát, vagy itt helyben megölöm!”

„Vagy megveszed a kutyát, vagy itt helyben megölöm!” – egy állatvédőket heccelő kutyaárus a 2014-es fesztiválon
Fotó: Europress

A tavalyi fesztiválon már volt példa arra, hogy majdnem verekedésig fajult a helyi kutyahúsárusok és a városon kívülről érkezett aktivisták ellentéte, és nagyon úgy tűnik, erre idén még nagyobb lesz az esély. Állatvédők közlése szerint idén „hatalmas” tiltakozási akcióval készülnek Yulinban, ahova várhatóan százával fognak érkezni a kutyabarátok egész Kínából. De erre készülnek a megélhetésüket féltő étteremtulajdonosok és kutyahúsárusok is.

Peter Li, a HSI egyik vezetője az Independentnek elmondta: egy kutyákkal foglalkozó mészárszék vezetője elárulta neki, hogy más városokból is érkeznek majd kutyahúsból élő emberek az idei fesztiválra, hogy támogassák a helyieket az aktivistákkal szemben. Li elmondása szerint a mészáros közölte: az elmúlt években tűrte, hogy tüntetők álljanak a boltja előtt, de most készen áll arra, hogy harcoljon ellenük.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik