Nagyvilág

Huszonegy évre emelték a dohányzás korhatárát

dohanyzas(430x286).jpg (Array)
dohanyzas(430x286).jpg (Array)

Hawaii az amerikai szövetségi államok közül elsőként huszonegy évre emelte a legálisan dohányzók alsó korhatárát, miután David Ige kormányzó aláírta az erről szóló törvénytervezetet.

A 2016. január 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében a huszonegy évesnél fiatalabbak nem vásárolhatnak, nem birtokolhatnak és nem szívhatnak dohánytermékeket, beleértve az elektromos cigarettát is. A szabályszegőkre első alkalommal 10 dolláros bírság vár, később ez 50 dollárra emelhető, de akár közmunka végzésére is kötelezhetők.

“A korhatár emelése segíteni fog csökkenteni a dohányzást a fiatalok körében és növelni fogja a valószínűségét annak, hogy a gyerekeink dohánymentesen nőjenek fel” – hangoztatta a kormányzó. David Ige pénteken egy másik törvénytervezetet is aláírt, amely egész Hawaiin betiltja a dohányzást a közparkokban és a strandokon, írja az MTI.

A helyi egészségügyi hatóságok adatai szerint Hawaiin évente 5600 kiskorú próbálja ki a dohányzást, és a rendszeres dohányosok 90 százaléka 19 évesnél fiatalabban szokik rá. Évente 1400-an halnak meg aktív vagy passzív dohányzás miatt a szigeteken.

A legfrissebb felmérések szerint az amerikai felnőtt lakosság többsége támogatja a dohányzás törvényes korhatárának huszonegy évre való emelését. Az Egyesült Államokban a 21 évesnél idősebbek 18 százaléka dohányzik, ez a szám 1964-ben még 42 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik