Nagyvilág

Visszakapta útlevelét a Szlovéniában elfogott koszovói miniszterelnök

koszovo(210x140).jpg (Array)
koszovo(210x140).jpg (Array)

Ramush Haradinaj nem csak kormányfő volt, de katonai parancsnok is - háborús bűnökkel vádolták meg.

A Koha Ditore című koszovói napilap internetes beszámolója szerint a politikus még pénteken hazatérhet.

“Visszakaptam az útlevelem” – kommentálta az értesülést a sajtónak maga az érintett, az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) parlamenti képviselője, később pedig a Facebook-profiljára írta ki, hogy lezárult minden szlovén vizsgálat, és a menetrendtől függően még ezen a napon hazautazik.

A szlovén hatóságok egy 2006-ban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján szerdán vették őrizetbe a politikust, aki egy németországi hivatalos látogatásáról tartott hazafelé. Később elengedték, de útlevelét akkor még nem adták vissza.

A szlovén külügyminisztérium az illetékes bírósághoz továbbította a koszovói nagykövetség szóbeli jegyzékét, amelyben a képviselet Haradinaj diplomáciai státusára hivatkozva követelte a politikus kiengedését. A bíróság engedett a követelésnek, és visszaadta a volt miniszterelnöknek útlevelét.

Ramush Haradinaj az 1998-99-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el.

A hágai Nemzetközi Törvényszék az első fokú eljárásban, 2008 áprilisában felmentette a terhére rótt harminchét vádpont alól. A fellebbezési tanács azonban 2010 júliusában megsemmisítette a felmentő ítéletet, arra hivatkozva, hogy a tanúkat megfélemlítették. A pert hat vádpont alapján tavaly felújították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik