sorsok háza (Array)
Nagyvilág

Szalay-Bobrovniczky: „A kormány zéró toleranciát tanúsít”

A kormány kategorikusan, a zéró tolerancia elve és gyakorlata alapján fellép az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen, jelentette ki Washingtonban Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A politikus a Glass House Orchestra és a Muzsikás Együttes közös, a holokauszt áldozatairól megemlékező és a magyarországi zsidó zenei emlékeket felidéző koncertjének felvezetőjében úgy fogalmazott, “az egyetemes emberi jogok és a humanizmus melletti abszolút elkötelezettséggel éljük át most a szabadságot” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig elítélte a nácizmus bármely bűnének tagadását vagy relativizálását. Rámutatott, hogy az általa vezetett kormányok emléknapokká nyilvánították a holokauszt fő eseményeinek évfordulóit, az antiszemitizmus tanulságait a tanrend részévé tették, így harcolva az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen, “kategorikusan, a zéró tolerancia elve és gyakorlata alapján”.

Felidézte Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) budapesti plenáris ülésén elmondott kijelentését, miszerint nemcsak keresztényietlen és embertelen tett volt a holokauszt, de hazaárulás is.

“Magyarország nem keres mentséget arra, ami megbocsáthatatlan. Mi több, Magyarország nemcsak az emlékezet életben tartása mellett elkötelezett, hanem erős elkötelezettséget érzünk a jelen és a jövő iránt is” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Vince, kiemelve, hogy a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon.

Szalay-Bobrovniczky Vince az MTI-nek elmondta, hogy tárgyalópartnerei, noha kritikával illeték a magyar kormány emlékezetpolitikájának egyes vonatkozásait, összességében elégedettek a magyar IHRA-elnökség tevékenységével és kedvező véleményük volt a budapesti plenáris ülésről is. A tárgyalópartnerek azt kérték, hogy Magyarország haladjon tovább a megkezdett úton.

Kitért rá, hogy az amerikai IHRA-küldöttség az emlékezési szövetség június 8. és 11. között megtartott budapesti plenáris ülése idején felkereste a Sorsok Házát, amelyet építészetileg és a terek kialakítása szempontjából nagyon tetszetősnek talált. A delegáció azt kérte, hogy a magyar kormány a megfelelő tartalmat helyezze el benne.

A helyettes államtitkár megerősítette Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentését, hogy a Sorsok Háza csak azt követően kerül megnyitásra, hogyha teljes konszenzus alakul ki annak tartalmáról. Szalay-Bobrovniczky Washingtonban elmondta Nicholas Deannek, hogy a magyar kormány folyamatos egyeztetést folytat a magyar zsidó közösséggel és a nemzetközi szervezetekkel is szeretné folytatni ezt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.