Nagyvilág

Charlestoni mészárlás: levideózta támadóját az áldozat

charlestoni mészáros (Array)
charlestoni mészáros (Array)

A 21 éves Dylann Storm Roof beült a templomba, meghallgatta a bibliamagyarázatot, ekkor filmezték le.

A Snapchattel rövid videót lehet küldeni egymásnak egy pár szavas üzenettel egybefűzve. A Snapchat egyik sajátossága, hogy a videó egy idő után nyom nélkül eltűnik. A Mashable-n azonban nyilvánosságra került egy felvétel, amit a későbbi áldozat, Tywanza Sanders készítette.

A felvételen csak rövid ideig látható a későbbi gyilkos, ül és hallgatja a bibliamagyarázatot. Később kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában. Egyik barátja, Dalton Tyler közölte az ABC televízióval, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült “valami hasonlóra”. Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen. Egy másik barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

Barack Obama is nyilatkozatot tett az ügyben. A láthatóan feldúlt amerikai elnök kijelentette, hogy más fejlett országokban nem történnek ilyen súlyos bűncselekmények lőfegyverekkel. Felszólított arra, hogy az Egyesült Államokban ismét foglalkozzanak a lőfegyverek birtoklásának kérdésével. Megemlítette, hogy ő és felesége, Michelle Obama is ismerte a templomban meggyilkolt lelkipásztort.

Senki sem vette komolyan

A 21 éves gyanúsított, Dylan Storm Roof nem először keveredett összetűzésbe a hatóságokkal. Droggal kapcsolatos vádak miatt jelenleg is folyamatban van ellene egy eljárás, illetve birtokháborítás miatt nemrég le is tartóztatták – írja a Daily Mail.

A templom bibliatanulmányozó csoportja – aminek tagjai kizárólag feketék – rögtön befogadta az aznap először betérő Roofot, aki körülbelül egy órát el is töltött ott, mielőtt agresszívan kitört és elkezdett lövöldözni. Szemtanúk állítása szerint ötször is újratöltötte fegyverét, és a következőket mondta az egyik áldozatnak: „Meg kell tennem… Megerőszakoljátok asszonyainkat, átveszitek a hatalmat az országunk felett, mennetek kell.”

Gyerekkori barátja, Joey Meek 5 éve nem találkozott vele, és mikor Dylan újra felvette a kapcsolatot pár hete, rögtön felmerültek a faji kérdések. Roof híve volt a fekete-fehér faji megkülönböztetésnek. Azt is elmondta Joey-nak, hogy születésnapi pénzéből vett egy 45-ös kaliberű pisztolyt, és tervei is vannak vele. Nagybátyja állítása szerint viszont édesapjától kapta a fegyvert. Meek hívta fel a rendőrséget is, miután felismerte Roofot a tévében sugárzott biztonsági felvételeken.

Az autóját vezető merénylőt aztán egy épp munkába készülő, késésben lévő virágárus vette észre, és rögtön utána is eredt, főnöke tanácsára. 35 mérföldön keresztül üldözte Roofot, miközben folyamatosan kapcsolatban állt a rendőrséggel. Szerinte amit tett, az természetes és ösztönös volt,az amerikai közvélemény viszont hősként ünnepli.

Pontosan elmondta, mire készül

A merénylő egy másik barátja a New York Daily Newssal közölte, hogy Dylan pontosan elmondta nekik, hogy mire készül, egyszerűen nem hittek neki, annyira abszurd volt. Szobatársa állítása szerint is rasszista nézeteket vallott, és már több hónapja tervezte, hogy polgárháborút indít, majd megöli magát. Ezt sem vették komolyan, és betudták Roof fekete, vagy inkább nem létező humorának.

Dylan Facebook-oldalán egy fekete kabátot visel, rajta Rodézia (mai Zimbabwe), illetve Dél-Afrika zászlói az apartheid rendszer alatt.

 

Olvasói sztorik