Nagyvilág

Charlestoni lövöldöző: hónapokat készült a vérengzésre

Charlestoni gyilkos (Array)
Charlestoni gyilkos (Array)

Hosszú időn át készült a vérengzésre az a fehér bőrű férfi, aki kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában.

Az amerikai média szerint a férfit, a 21 éves Dylann Storm Roofot egy nappal a gyilkosság után, helyi idő szerint csütörtök hajnalban fogták el, órákig tartó rendőrségi hajtóvadászat után. Mint kiderült, a férfi egy órán át bent volt a templomban, mielőtt lövöldözni kezdett.

Egyik barátja, Dalton Tyler közölte az ABC televízióval, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült “valami hasonlóra”. Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen. Egy másik barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

Barack Obama is nyilatkozatot tett az ügyben. A láthatóan feldúlt amerikai elnök kijelentette, hogy más fejlett országokban nem történnek ilyen súlyos bűncselekmények lőfegyverekkel. Felszólított arra, hogy az Egyesült Államokban ismét foglalkozzanak a lőfegyverek birtoklásának kérdésével. Megemlítette, hogy ő és felesége, Michelle Obama is ismerte a templomban meggyilkolt lelkipásztort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik