Nagyvilág

Macedónia is lépett menekültügyben

Macedóniában csütörtökön módosították a menedékjogi törvényt, lehetővé téve, hogy a törvénytelenül az országba belépők ne kerüljenek börtönbe, ha három napon belül elhagyják az országot.

A jövő héten hatályba lépő módosítás értelmében az illegális bevándorlók ezentúl regisztráltathatják magukat a hatóságoknál a határon vagy a legközelebbi rendőrőrsön. Ezt követően az ideiglenes menekültstátus birtokában 72 órás határidőt kapnak arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy távozzanak az országból. A háromnapos haladék arra is lehetőséget teremt, hogy ez idő alatt legálisan átutazzanak az országon.

A menekültkérelem benyújtása után ugyanis használhatnák a közösségi közlekedést, a vonatokat és buszokat, vagy akár taxiba is ülhetnének. Ez eddig tilos volt a bevándorlók számára, akik emiatt arra kényszerültek, hogy gyalogosan vagy kerékpárral vágjanak át az országon Szerbia felé, ahonnan már bejuthatnak egy szomszédos EU-tagországba, Magyarországra, Romániába vagy Horvátországba.

A törvénymódosítás egyúttal biztonságosabbá teszi macedóniai tartózkodásukat. Februárban egy vonat 14 bevándorlót gázolt halálra, akik éjjel a síneken gyalogoltak a határ felé. További problémát okozott, hogy sokukat bűnbandák kirabolták.
Az idei év első öt hónapjában hivatalos adatok szerint Macedóniában meredeken nőtt a menekültek száma. Nem állami szervezetek becslései szerint naponta mintegy 3 ezer migráns érkezik az országba.

A háború, szegénység és üldöztetés elől menekülő közel-keleti és afrikai bevándorlók egyre inkább a Balkánt használják útvonalként az Európai Unióba, mert bár sokkal hosszabb, ám jóval biztonságosabb, mint lélekvesztőkön átkelni a Földközi-tengeren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik