Nagyvilág

A Boko Haram öngyilkos akciójára légicsapással válaszolt Csád

Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)
Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)

Légicsapásokat mért a csádi hadsereg a Boko Haram iszlamista szervezet nigériai bázisaira megtorlásul amiatt, hogy hétfőn a csádi fővárosban, N,djamenában 33 ember halálát okozta egy kettős öngyilkos merénylet.

A hadsereg egy közleményben azt írta, a légicsapások sok áldozatot szedtek, és súlyos anyagi károkat okoztak a szélsőséges iszlamisták hat táborában. Csád katonasága fontos szerepet játszik a szélsőségek elleni hadműveletekben, amelyek révén a szomszédos Nigériában visszaszorították a terrorszervezetet. A Boko Haram vezetője nemrég megfenyegette a közép-afrikai ország elnökét, hogy megtorolja a katonai beavatkozást.

Az egyik hétfői öngyilkos merényletet a csádi országos rendőr akadémia ellen hajtották végre, a másik támadás során egy kormányhivatal mellett robbantotta fel magát az egyik elkövető. A csádi kormány közölte, a halálos áldozatok közül négy a Boko Haram harcosa volt, és a támadások kapcsán legalább öt embert őrizetbe vettek.

A csádi kabinet biztonsági intézkedések sorát vezette be N,djamenában – ahol például egy 3000 fős francia katonai misszió található -, egyebek mellett betiltotta az egész testet és arcot eltakaró muzulmán női viseletet, a burkát. A merényletek elkövetését még egy szervezet sem vállalta magára, de Csád vezetése szerint a Boko Haram nigériai iszlamista szervezet áll a támadások mögött.

Golyó, élve elégetés

A szélsőséges fegyveresek csütörtökre virradóra megtámadtak két falut az észak-nigeri Diffa térségben, és legalább harminc – más források szerint negyven – polgári személyt megöltek. A hétfői kettős csádi pokolgépes merénylet után ez volt a héten a nigériai iszlamisták második külföldi akciója.

Az Anfani helyi rádió értesülései szerint az iszlamisták több embert agyonlőttek, míg másokat házakba zártak be, és rájuk gyújtották az épületeket. Több sebesültet kórházba szállítottak, a nigériai katonák nyomoznak az elkövetők után.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik