Nagyvilág

Szerbiában megoszlanak a vélemények a kerítésről

Növekvő embercsempészetre, alagutakra számítanak, ha megvalósul a magyar terv.

A szerb belügyminiszter közölte: országa elkötelezett az illegális migráció megfékezése mellett. „Szeretnénk megmutatni, hogy komoly partnerek vagyunk, akik saját és az EU határait is védik, ebben a folyamatban azonban a szerb állampolgárok érdekét és biztonságát is figyelembe kell vennünk” – közölte Nebojsa Stefanovic, hozzátéve, hogy ehhez az Európai Unió országainak segítségét kérik. Figyelmeztetett: a migránsok elsősorban az EU-tagországokból, Görögországból és Bulgáriából érkeznek Szerbiába.

Aleksandar Senic, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke viszont azt mondta: nem jó üzenetet hordoz sem az EU, sem a szomszédos országok számára az, hogy Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le déli határát. Az ellenzéki politikus kiemelte: az európai kontinens bármely részén emelt kerítés nem fogja megállítani a migránsokat, a kerítés felhúzása pedig semmiképp nem lehet az európai népek közti szolidaritás szimbóluma.

Ugyancsak a kerítés ellen foglalt állást Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója. Azt mondta: így nem lehet megállítani azt, aki az erőszak elől menekül és menedéket keres. Szerinte a kerítés felállítása után még elterjedtebb lesz az embercsempészet, az emberek alagutakat fognak ásni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik