Nagyvilág

Kövért Aliyev is fogadta Bakuban

ilham-aliyev(960x640).jpg (Array)
ilham-aliyev(960x640).jpg (Array)

Azerbajdzsán államfőjénél járt Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kövér László és Ilham Aliyev elnök elégedetten szólt arról, hogy eredményesen fejlődnek Magyarország és Azerbajdzsán kapcsolatai. Egyetértettek abban, hogy az államközi együttműködésnek új lendületet adott Aliyev tavaly novemberi budapesti látogatása, amely során közös stratégiai együttműködési nyilatkozat és számos új kétoldalú megállapodás született.

Kövér László ennek a folyamatnak a részeként tekint mostani látogatására is, amelynek kiemelt jelentőséget ad, hogy egybeesik az Európai Játékokkal.

Az MTI-hez eljuttatott hanganyag tanúsága szerint Kövér László egyebek között kiemelte, hogy Azerbajdzsán Magyarország számára stratégiai partner, az egyik legjelentősebb a kaukázusi régióban. Az ország nagyon fontos szerepet játszik Magyarország energiabiztonságának szavatolásában. A kapcsolatok egyre szorosabbak más területeken is.

Az elnök megköszönte, hogy Magyarország 200 azeri hallgatónak biztosít magyarországi ösztöndíjat, és támogatásáról biztosította a Semmelweis Egyetem kihelyezett bakui fakultásának megvalósítását, amely hozzájárulhat az azeri orvostanhallgatók, orvosok képzéshez, továbbképzéséhez.

A nap folyamán Kövér László megbeszélést folytatott Artur Rasizade miniszterelnökkel is. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy az elmúlt két esztendőben rendszeressé vált felsőszintű politikai találkozók, a vegyes kormánybizottság munkája és a parlamenti baráti tagozatok együttműködése garantálja azt, hogy a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlődjenek, és a sikeres politikai kapcsolatok hatással legyenek a gazdasági lehetőségekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik