Külföld

Hidegháború: lopakodó repülőkkel fenyeget az USA

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 17. 06:18

Ha az orosz agresszió nem enyhül Ukrajnában, F-22-es repülőket is Európába vezényelhet az Egyesül Államok.

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es harci gépéből, hogy erődemonstrációval válaszoljon Oroszország ukrajnai fellépésére – jelentette ki Deborah Lee James légierőért felelős miniszter a CNN híroldalának kedden. James akkor beszélt erről, amikor hétfőn felkereste a párizsi légi szalont. Az amerikai légierő vezetője szerint a legnagyobb fenyegetést Oroszország és az orosz fellépés jelenti. Az ukrajnai válság fejleményeit “rendkívül aggasztónak” nevezte.

A Pentagon az Atlanti eltökéltség művelet keretében hónapok óta egymást követő váltásokban küld át harci repülőket európai hadgyakorlatokra, hogy jelezze elkötelezettségét szövetségesei iránt. A katonai manőverekben a B-2-es és B-52-es bombázók, valamint az F-15C és az A-10 típusú támadó gépek mellett az amerikai hadsereg és haditengerészet harci eszközei is részt vesznek.

Jöhetnek a Raptorok?

Az Obama-kormány minisztere szerint az Európába küldött katonai gépek palettája kiegészülhet az F-22-es Raptorral is. “Könnyen el tudom képzelni azt a napot – bár ezt a napot nem tudom pontosan megnevezni -, amikor például az F-22-esek küldése lehetőségként merül fel. Nem látom okát annak, hogy ez miért ne történhetne meg a jövőben” – mondta James.

A 2005-ben hadrendbe állított lopakodó F-22-eseket tavaly év végén küldték első harci bevetésükre Szíriában, az Iszlám Állam elleni hadműveletekben. A gépek alkalmasak légi harcra és földi célpontok bombázására. Az amerikai légierő szerint az egyenként 143 millió dollárba (39,7 milliárd forintba) kerülő F-22-esek képességei nem hasonlíthatók egyetlen ismert vagy fejlesztés alatt álló harci gépéhez sem.

 

Az orosz állami finanszírozású Sputnik International híroldal “fiktívnek” nevezte azt az állítást, hogy Oroszország fenyegetést jelentene, és ellenlépéseket helyezett kilátásba Moszkva részéről az F-22-esek Európába vezénylése esetére. Ezek egyikeként az ötödik generációs T-50-es harci gép fejlesztésének és hadrendbe állításának felgyorsítását nevezte meg.

Az elmúlt hónapokban orosz vadászgépek több alkalommal is veszélyes közelségben szálltak el amerikai repülők mellett. A legutóbbi ilyen incidens kapcsán amerikai tisztségviselők a CNN-nek múlt csütörtökön azt mondták, hogy mivel a NATO és Oroszország katonai repülőgépei nagyobb számban repülnek a Fekete- és a Balti-tenger felett, gyakrabban is találkoznak egymással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.