Nagyvilág

Drúzok hadától retteg Izrael

szíriai menekültek (Array)
szíriai menekültek (Array)

Szíriában közelítenek a harcok az izraeli határhoz, ezért rendkívüli intézkedéseket hoztak. Már nem csak Európa pánikol a menekültek miatt.

Szíriában nemcsak az Iszlám Állam vívja a maga durva háborúját, a további felkelőcsoportok is ütik egymást és Basár el-Aszad kormányerőit. Most az Izrael és Szíria közötti Golán-fennsík között izzottak fel a harcok, Kenitra kormányzóságban lódultak neki az ellenzéki erők, hogy visszaszorítsák a kormány csapatait. Ettől viszont megijedtek Izraelben, mert menekültáradatra számítanak – írja az izraeli Haaretz.

Gadi Eizenkot, az izraeli erők vezérkari főnöke erről be is számolt a Knesszet, az izraeli parlament egyik bizottságának. Elmondta, hogy már 2011-ben is volt egy menekültbetörés a határon és felkészültek arra is, hogy megvédjék a fenyegetett drúz kisebbséget egy esetleges etnikai tisztogatástól. Ugyanakkor azt is kijelentette, ellenőrizni fogják, hogy ne rejtőzzenek el drúz menekültek az izraeli drúz rokonoknál. A lényeg, hogy inkább a szír oldalon tartaná a hadsereg a menekülteket.

Arra is készülnek, hogy a határ izraeli oldalán lakó drúzok durvább tüntetésekbe kezdenek. Nemrég már demonstráltak a határzár ellen, és petárdákat is dobáltak. Most nem engedik összegyűlni az embereket. Közben a túloldalon az al-Kaida fiókszervezete, az al-Nuszra Front közelít a drúz falvakhoz, Izrael felkészül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik