Nagyvilág

Bocsánatot kért a nutellázásért a francia miniszter

nutella(960x640).jpg (Array)
nutella(960x640).jpg (Array)

Bocsánatot kért szerdán Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter a vitáért, amelyet azzal váltott ki, hogy felszólított a Nutella fogyasztásának beszüntetésére.

“Ezer bocsánat a Nutellával kapcsolatos vitáért. Egyetértek azzal, hogy a fejlődést kell támogatnunk” – jelentette ki Twitter-üzenetében a miniszter, a szocialisták jelöltje a 2007-es elnökválasztáson, Francois Hollande jelenlegi államfő volt élettársa.

Hétfőn a miniszter a pálmaolajban gazdag élelmiszerről azt állította, hogy hozzájárul az őserdők irtásához: “Tömegesen újra kell ültetni a fákat, mert hatalmas méretű erdőirtás történt, amely az általános felmelegedésért is felelős. Be kell szüntetnünk a Nutella fogyasztását, mert tiszta pálmaolaj. Más alapanyagokat kell felhasználni” – mondta Royal hétfőn a Canal+ televízióban.

 
Fotó: Wikipédia 

A “fenntartható” pálmaolaj védelmezői szerdán fellázadtak a miniszter kijelentése ellen. “Nem az a megoldás, ha mellőzzük a pálmaolajat az ételekből, “a fenntartható megoldások kifejlesztését kell támogatni” – hangsúlyozta közleményében a fenntartható pálmaolaj-előállítást szorgalmazó, gyártókat – közöttük a Nutellát előállító olasz Ferrerót – és felhasználókat tömörítő francia szervezet, az Alliance.

Több olasz vezető és média is sietett a támogatásáról biztosítani szerdán a Nutellát. “Segolene Royal hagyja békén az olasz termékeket!” – mondták. A ma esti vacsorám: kenyér és Nutella – üzente Gian Luca Galetti olasz környezetvédelmi miniszter.

A Ferrero kedden nem kívánt reagálni Ségolene Royal kijelentésére, de közölte: teljes tudatában van a környezetvédelmi kihívásoknak, és arról biztosított, hogy számos kötelezettségvállalást tett a pálmaolaj beszerzését illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik