Nagyvilág

A mi kerítésünkön a horvátok bukhatnak

kerites(210x140).jpg (Array)
kerites(210x140).jpg (Array)

Horvátország számára drámai következményekkel járhat, ha Magyarország lezárja határait Szerbiával – írja a Vecernji List.

A horvát napilap szerdai számában arról írt, hogy a magyar lezárás arra ösztönözhetné a balkáni útnak nevezett menekülési vonalon érkező illegális menekülteket, hogy nagy részük Horvátország felé vegye az irányt. A szerző azt is kiemelte, hogy Zágrábnak továbbra sincs hivatalos álláspontja menekültügyben.

Nincs jogalap a szolidaritásra

“Ranko Ostojic belügyminiszter ugyanis nem vett részt kedden az európai uniós tagországok belügyi tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozásán, ahol a tagállamok elmondhatták véleményüket az Európai Bizottság májusban bejelentett, konkrét befogadási kvótákra tett javaslatáról” – írta a cikk szerzője, a lap brüsszeli tudósítója.

Ostojic korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs tisztázott jogalap, amely szerint el kellene járni a menedékérőkkel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy Horvátország nem lesz szolidáris.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2014-ben 450-en, 2013-ban pedig 1080-an fordultak menedékkérelemmel a horvát hatóságokhoz. Ezek közül tavaly a hatóságok 110 kérelmet vizsgáltak meg, és az összeset elutasították. Tavalyelőtt szintén mind a 95 elbírált kérelmet elutasították. Ezzel szemben 2012-ben 135 kérelmezőből 35-en még kedvező elbírálásban részesültek.

Százötvenen vannak menekültszálláson

Horvátországban 2004-óta összesen ötezren folyamodtak menekültstátusért, és közülük csupán százötvenen kapták meg – közölte szerdai híradásában a Nova televízió. A kérelmezők egy része még az elbírálás előtt elhagyta az országot.

A jelentés szerint jelenleg százötvenen tartózkodnak Zágrábban és a fővárostól nem messze elhelyezkedő Kutina városában berendezett menekültszállásokon, családok is, de főleg felnőtt férfiak.

Horvátország ugyan nem célország, a menekültek inkább tranzitországnak használják, de az Európai Bizottság tagállami kvótákra vonatkozó javaslata Zágráb számára is felveti a kérdést, hogy hogyan járuljon hozzá a probléma megoldásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik