Nagyvilág
iszlám állam (Array)

Befenyítette Afganisztán az Iszlám Államot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 16. 13:46

Az afganisztáni tálibok óva intették az Iszlám Állam vezérét attól, hogy harcosai megvessék a lábukat Afganisztánban; a figyelmeztetés az után hangzott el, hogy a két szervezet fegyveresei összecsaptak az ország keleti részén.

“Az amerikaiak és szövetségeseik elleni dzsihádot (szent harc) egy zászló alatt kell folytatni” – írta Aktar Mohammed Manszúr, akit a tálib vezető, Omar molla jobb kezének tartanak, és aki miniszteri tisztséget töltött be Afganisztánban a tálib uralom idején. Levelét egyenesen Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének címezte.

Manszúr arra figyelmeztette a dzsihadistákat, hogy elveszíthetik a hittudósok, a modzsahedek és a velük rokonszenvezők támogatását, amennyiben “messzire ható” döntéseket hoznak. Manszúr részleteket mellőzve közli, hogy ha az Iszlám Állam Afganisztánban próbál terjeszkedni, akkor a tálibok “reagálni kényszerülnek, hogy megvédjék területeiket”.

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erő által 2001-ben hatalmuktól megfosztott tálibok aggódnak amiatt, hogy a dzsihadisták Afganisztánra is kiterjesztik fegyveres harcukat. Az iszlám szunnita ágához tartózó dzsihadisták többször kinyilvánították, hogy ki akarják terjeszteni az általuk elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltott “kalifátust”, szemben a tálibokkal, akik Afganisztán területére összpontosítják tevékenységüket, és a külföldi vagy a kormányerőket támadják az ország területén.

A múlt héten az afgán média arról adott hírt, hogy az ország keleti részén összecsaptak a tálibok és az Iszlám Államhoz kötődő fegyveresek. John Campbell, az afganisztáni NATO-misszió parancsnoka nemrégiben ugyanakkor az mondta, hogy az IÁ toborzott ugyan harcosokat Afganisztánban is, de nem képes arra, hogy harci cselekményeket hajtson végre az ország területén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Velence, 2018. szeptember 12.
Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.