Nagyvilág

Az ENSZ is elítéli a volt egyiptomi elnök halálos ítéletét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 16. 21:20

Az Egyesült Államok szerint politikailag motivált a döntés, Ban Ki Mun pedig a halálbüntetés minden formáját elítélte. Mohamed Murszira kötél vár.

Mély aggodalmának adott hangot az amerikai elnöki hivatal kedden azzal kapcsolatban, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás megerősítette a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök elleni halálos ítéletet. A hivatal szóvivője politikailag motiváltnak nevezte a bírósági döntést. „Elítéljük a tömeges pereket, amelyeket Egyiptom nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes módon folytatnak le” – közölte.

Az ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki. „Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden körülmények közt ellenzi a halálbüntetést” – szögezte le Ban Ki Mun közleményében. A főtitkár attól tart, hogy az ehhez hasonló pereknek negatív hatásuk lesz Egyiptom stabilitására.

A kairói büntetőbíróság az ország legfőbb vallási méltóságának, a nagymuftinak véleményezése után véglegesítette a Murszira egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést az ellene folyó börtönkitörési perben. Ugyancsak halálra ítélték a Muzulmán Testvériség vezetőjét és a szervezet négy másik tisztségviselőjét. A vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban külföldi fegyveresek segítségével törtek ki börtönükből és bűnösnek mondták ki őket az akció során elkövetett emberölésekben, rendőrök elrablásában, középületek felgyújtásában és fegyverraktárak kifosztásában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.