Nagyvilág

Az ENSZ is elítéli a volt egyiptomi elnök halálos ítéletét

Az Egyesült Államok szerint politikailag motivált a döntés, Ban Ki Mun pedig a halálbüntetés minden formáját elítélte. Mohamed Murszira kötél vár.

Mély aggodalmának adott hangot az amerikai elnöki hivatal kedden azzal kapcsolatban, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás megerősítette a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök elleni halálos ítéletet. A hivatal szóvivője politikailag motiváltnak nevezte a bírósági döntést. „Elítéljük a tömeges pereket, amelyeket Egyiptom nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes módon folytatnak le” – közölte.

Az ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki. „Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden körülmények közt ellenzi a halálbüntetést” – szögezte le Ban Ki Mun közleményében. A főtitkár attól tart, hogy az ehhez hasonló pereknek negatív hatásuk lesz Egyiptom stabilitására.

A kairói büntetőbíróság az ország legfőbb vallási méltóságának, a nagymuftinak véleményezése után véglegesítette a Murszira egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést az ellene folyó börtönkitörési perben. Ugyancsak halálra ítélték a Muzulmán Testvériség vezetőjét és a szervezet négy másik tisztségviselőjét. A vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban külföldi fegyveresek segítségével törtek ki börtönükből és bűnösnek mondták ki őket az akció során elkövetett emberölésekben, rendőrök elrablásában, középületek felgyújtásában és fegyverraktárak kifosztásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik