Nagyvilág

Olasz fenyegetések közt dől el, megállítja-e az EU a menekülthullámot

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Óriási többhatalmi sakkjátszma fog kedden lezajlani Luxembourgban: döntést kell hoznia az EU-nak a menekültügyi kvótarendszerről, különben az olaszok minden migránst ráeresztenek Európára.

Totálisan széthúzza Európát az utóbbi évek legnagyobb menekültkrízise: Olaszország dühöng, mert a menekültek rajta keresztül jutnának el Európába, közben Franciaország és Svájc blokkolja a határán átkelni szándékozó menekültek útját, az EU tagjai nem tudnak megegyezni a menekültkvóták kérdésében, szóval teljes a fejetlenség. A Guardian cikke szerint ezért Olaszország már a B-tervben gondolkodik: ha nem segít neki az EU, schengeni vízumot ad a migránsoknak, beengedve őket más EU-s országokba.

Mindenesetre az Európai Unió miniszterei kedden találkoznak Luxembourgban megvitatni a kérdést. A kvótákról nehezen fog megállapodás születni: Dánia és Nagy-Britannia hallani sem akar újabb migránsokról, míg több közép-kelet-európai állam (így Magyarország is) a kvótarendszert kritizálja.

 

Matteo Renzi márpedig komolyan befenyített: a schengeni vízumok osztogatása mellett közölte: nem fog engedni menekülteket szállító hajókat kikötni, még az EU tengeri mentőegységeire felvett bevándorlókat sem engedi majd be. A cikk megemlíti, hogy Ausztria és Magyarország is a határai lezárásával fenyeget, miközben a rendőri jelenlét megnőtt a vasútvonalakon is. Ráadásul különösen kellemetlen az időpont: az EU most ünnepli a schengeni zóna létrejöttének 30. évfordulóját.

800 halott és fordulat

Áprilisban 800 migráns lelte halálát egy katasztrófában a Földközi-tengeren, ezután kapta magát össze Brüsszel. A tervek szerint 60 ezer szíriai és eritreai menekültet osztanának szét a tagok között (40 ezren már Olasz- és Görögországban vannak, 20 ezren még csak készülődnek az átkelésre). Ezt a számot máris kritika érte, mondván csak tavaly 600 ezer migráns özönlött Európába. Renzi maga is provokációnak nevezte a számokat, az újabb, keletibb tagok a maguk alacsony bevándorlótömegével pedig nem akarnak befogadni migránsokat.

A tervezet leghangosabb támogatói Olaszország, Németország, Ausztria és Svédország, tehát az elsődleges célországok. A szavazáskor amúgy kevés lenne, ha a keleti tagok nemet nyomnának, ahhoz pl. a spanyolokat vagy a portugálokat is meg kéne győzni. Szakértők szerint a népes Lengyelország szavazatán sok múlhat. A brit lap szerint a lengyelek hajlandóak lehetnek rábólintani a dologra, ha a nyugati EU-tagok megszavaznak egy, a keletiek számára (kivéve Magyarországot) fontos ügyet: az Ukrajnában kváziháborút vívó Oroszország elleni újabb szankciócsomagot.

Mindenesetre a németek és a franciák már közös állásponton vannak: szeretnék, ha az olaszok regisztrálnák ujjlenyomatostul a menekülteket, és nem engednék még tovább őket északra. Azt is elérnék, hogy a balkáni országokból érkezők ne kapjanak egy ideig schengeni vízumot. Az olaszoknak ráadásul elegük van abból, hogy abban a tagországban kell az érkezőknek menekültstátuszért folyamodniuk, ahova először beteszik a lábukat, de a franciáknak és németeknek kényelmes ez a rendszer, nem is akarnak változtatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik