Külföld
Tbiliszi (Array)

Ki lőtte fejbe Sumbát, az oroszlánt?

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 06. 15. 21:11

Miközben már 13-ra emelkedett a tbiliszi árvíz emberi és 300-ra az állati áldozatainak száma, kiderült, hogy az állatkert nem minden lakója a vízbe fulladt bele.

A mentők hétfőn folytatták a kutatást a grúz fővárosban az előző napi ítéletidőben eltűnt több mint húsz ember és az állatkertből kiszabadult vadállatok után. Az árvíz több mint egy tucat ember halálát követelte. A grúz kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, a fővárosban szünetelt a munka és a tanítás. A főbb útvonalak továbbra is járhatatlanok voltak a sár és törmelékek miatt.

A mintegy egymilliós városra zúduló özönvízszerű eső miatt kialakult áradások vasárnap elöntöttek egy lakónegyedet, több embert magukkal sodorva. A természeti katasztrófának a legfrissebb hírek szerint legalább tizenhárom halálos áldozata van, köztük többen a tbiliszi állatkert alkalmazottai, illetve mentők voltak. Mintegy negyven család háza romba dőlt. A mentésben a lakosok is részt vesznek. A károk Nodar Haduri pénzügyminiszter szerint a 15 millió dollárt is elérik.

Súlyos károk keletkeztek a tbiliszi állatkertben is, számos állat kiszabadult. Legalább hat tigris, nyolc medve és hat oroszlán kószált szabadon a városban. A Rusztavi-2 tévécsatorna szerint egy gyerekkórház közelében még vasárnap hat farkast lőttek le, az állatkert sajtószolgálata pedig közölte, hogy egy vízilovat a város egyik központi terén sikerült bekeríteni és altatólövedékkel ártalmatlanná tenni. A kiszabadult vadállatok senkit sem öltek meg – mondta el hétfőn Zurab Gurielidze, az állatkert igazgatója.

 

Valaki fejbelőtte Sumbát

Legalább 300 állat pusztult el az árvízben. Hétfőn két tigrist, egy medvét és egy sakált kerestek – közölte az állatkert szóvivője. A katasztrófa áldozatai között van az állatkert három munkatársa is. Az egyik gondozó akkor vesztette életét, amikor az oroszlánokat és a tigriseket próbálta menteni. Az igazgató elmondta: az állatkert egyik kedvencét, egy Sumba nevű fehér oroszlánt fejbe lőtték az állatkert területén. Gurielidze vizsgálatot követelt az állatok lelövése ügyében.

Davit Narmania tbiliszi polgármester újságírók előtt azt javasolta, hogy az állatkertet a központból telepítsék ki a városon kívülre. A tervet támogatja Gigla Agulasvili környezetvédelmi miniszter és II. Ilja grúz pátriárka is. Az állatkert vezetői sem zárkóznak el ettől, de hozzátették, gondos előkészítésre van szükség. Hétfő este hét cseh szakértő utazik Grúziába, hogy segítsen az állatkert dolgozóinak – közölte Jana Ondrejchová, a prágai állatkert illetékese. A szakértők közül öten a prágai állatkert munkatársai, amit 2002 augusztusában és 2013 júniusában öntött el az ár.

A 120 hektáros tbiliszi állatkertet 1927-ben alapították. Akkor a város szélén állt, de azóta a megnövekedett város központjába került. Az 1961. és az 1966. évi árvízben a Vere folyó partján álló állatkert nagy károkat szenvedett, de akkor a megáradt folyónak jóval kevesebb áldozata volt mind a tbiliszi lakosok, mind az állatkert lakói körében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.