Nagyvilág
melegházasság, Dublin (Array)

Ebben az országban húzódik a melegházasság új frontvonala

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 06. 15. 19:39

Belfastban nemrég tízezren tüntettek a melegek egyenlő jogaiért. Ihletet adott nekik a szomszédos ír népszavazás.

Egyre komolyabb szócsaták zajlanak a Nagy-Britannia részét képező Észak-Írországban arról, vajon kapjanak-e azonos jogokat a házasodás terén a melegek – írja a BBC Newsbeat blogja. A lap szerint ugyanis Nyugat-Európa nagy részén már házasodhatnak egymással az egynemű párok, egyedül a saját törvényhozással rendelkező Észak-Írország kivétel.

Igény úgy tűnik, volna a módosításra: szombaton tízezer ember vonult az utcára a félmilliós Belfastban, és követelték, hogy kezelje őket a törvény egyenrangú állampolgárként. A helyzet azonban bonyolult, a legnagyobb, konzervatív, britpárti politikai erő, a Demokrata Unionista Párt (DUP) erősen ellenzi a melegházasságot. A DUP hívei ugyanis vallásos, konzervatív emberek, az ő torkukon nehezen lehetne lenyomni egy ilyen döntést.

Észak-Írországban létezik ugyan a magyarhoz hasonló bejegyzett élettársi kapcsolat, de a helyi melegek így is másodrendű állampolgároknak érzik magukat. Az ellenzők márpedig állítják, a Biblia ellen való az egész homoszexualitás.

 

A fő gond azonban a politika: az Írországgal való egyesülést pártoló Sinn Fein és a hasonló kis katolikus pártok, valamint a Nagy-Britanniával fenntartott unió megtartását akaró DUP és protestáns társaik, na meg az északír szembenállás miatt lehetetlen döntést hozni a kérdésben. Ugyanis az északír parlament pont a konfliktus miatt úgy van felépítve, hogy csak a két fél teljes egyetértésével mehet át bármilyen törvényjavaslat. Ha az egyik párt (jelen esetben a DUP) nem ért egyet valamivel (pl. a melegházassággal), akkor abból nem lesz realitás.

Érdekesség még az a térkép, amit a BBC tett ki a cikk tetejére, és amin látszik, az utóbbi években sorra legalizálták a melegházasságot az európai országok.2013-ban a franciáknál, 2014-ben a briteknél és a finneknél, idén pedig egy népszavazás után az íreknél vált legálissá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.