Nagyvilág

Ebben az országban húzódik a melegházasság új frontvonala

melegházasság, Dublin (Array)
melegházasság, Dublin (Array)

Belfastban nemrég tízezren tüntettek a melegek egyenlő jogaiért. Ihletet adott nekik a szomszédos ír népszavazás.

Egyre komolyabb szócsaták zajlanak a Nagy-Britannia részét képező Észak-Írországban arról, vajon kapjanak-e azonos jogokat a házasodás terén a melegek – írja a BBC Newsbeat blogja. A lap szerint ugyanis Nyugat-Európa nagy részén már házasodhatnak egymással az egynemű párok, egyedül a saját törvényhozással rendelkező Észak-Írország kivétel.

Igény úgy tűnik, volna a módosításra: szombaton tízezer ember vonult az utcára a félmilliós Belfastban, és követelték, hogy kezelje őket a törvény egyenrangú állampolgárként. A helyzet azonban bonyolult, a legnagyobb, konzervatív, britpárti politikai erő, a Demokrata Unionista Párt (DUP) erősen ellenzi a melegházasságot. A DUP hívei ugyanis vallásos, konzervatív emberek, az ő torkukon nehezen lehetne lenyomni egy ilyen döntést.

Észak-Írországban létezik ugyan a magyarhoz hasonló bejegyzett élettársi kapcsolat, de a helyi melegek így is másodrendű állampolgároknak érzik magukat. Az ellenzők márpedig állítják, a Biblia ellen való az egész homoszexualitás.

 

A fő gond azonban a politika: az Írországgal való egyesülést pártoló Sinn Fein és a hasonló kis katolikus pártok, valamint a Nagy-Britanniával fenntartott unió megtartását akaró DUP és protestáns társaik, na meg az északír szembenállás miatt lehetetlen döntést hozni a kérdésben. Ugyanis az északír parlament pont a konfliktus miatt úgy van felépítve, hogy csak a két fél teljes egyetértésével mehet át bármilyen törvényjavaslat. Ha az egyik párt (jelen esetben a DUP) nem ért egyet valamivel (pl. a melegházassággal), akkor abból nem lesz realitás.

Érdekesség még az a térkép, amit a BBC tett ki a cikk tetejére, és amin látszik, az utóbbi években sorra legalizálták a melegházasságot az európai országok.2013-ban a franciáknál, 2014-ben a briteknél és a finneknél, idén pedig egy népszavazás után az íreknél vált legálissá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik