Nagyvilág

Az oroszbarát szocialisták nyertek Moldovában

Moldova (Array)
Moldova (Array)

Kiderült, hogy a miniszterelnök érettségije hamis. Most pedig a kormány is megbukott.

Az oroszbarát, ellenzéki szocialista párt (PSRM) győzelmét hozták vasárnap a moldovai helyhatósági választások a fővárosban, Chisinauban és országosan is. A szavazatok 67 százalékának összeszámlálása utáni adatok azt mutatják, hogy a PSRM továbbra is a legerősebb moldovai párt.

A szavazásra a kelet-európai ország kormányválságának közepette került sor, alig két nappal azután, hogy benyújtotta lemondását Chiril Gaburici miniszterelnök, aki ellen eljárás folyik hamisnak bizonyult érettségi bizonyítványa miatt.

A központi választási bizottság éjjel azt közölte, hogy Chisinauban a szocialisták jelöltje, a szavazatok 39,6 százalékát megszerző Zinaida Greceanii volt miniszterelnök veheti át a polgármesteri posztot a főváros 2007 óta hivatalban lévő Európa-barát, liberális párti (PL) vezetőjétől, Dorin Chirtoacától, akire 34,6 százalék szavazat jutott. A főváros közgyűlésében a két párt frakciója 34,6, illetve 28,2 százalékot kapott.

Igor Dodon, a tavalyi parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot szerző (25 hely a 101 tagú törvényhozásban) szocialisták vezére a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a mostani helyhatósági választások “egy lépéssel közelebb visznek az előre hozott parlamenti választásokhoz, amelyek megváltoztatják majd az országban uralkodó helyzetet”. Dodon kijelentette azt is, hogy a helyhatóságokban nem akarnak koalícióra lépni a többi parlamenti párttal, hanem a Renato Usatii vezette Mi Pártunkkal kezdenek tárgyalásokat az együttműködésről.

A moldovai választók országosan 32 közigazgatási egységben, valamint a fővárosban és Balti városában mintegy 900 polgármesteri poszt és több mint 11 ezer 500 helyi képviselői hely betöltésére szavazhattak. A 2,8 millió választásra jogosult állampolgárnak azonban csak a 49 százaléka adta le voksát. Az első forduló nem hivatalos végeredménye hétfőre várható, a második fordulóra – ahol az szükséges – két hét múlva kerül sor.

A Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) élén kisebbségben kormányzó Chiril Gaburici kabinetje ellen május elején azért tüntettek Chisinauban, hogy a kormány vizsgálja ki azt a három bankot érintő sikkasztási botrányt, amelyben mintegy 1,5 milliárd dollár tűnt el. Elemzők szerint az eltűnt hatalmas összeg miatti harag nyilvánult meg a vasárnapi helyhatósági választásokon is, lendületet adva a Moszkva-barát pártoknak Európa-barát riválisaikkal szemben.

Moldova tavaly írt alá társulási szerződést az Európai Unióval, kiváltva Oroszország haragját, amely azután egyes moldovai mezőgazdasági termékek orosz embargójában nyilvánult meg. A kisebbségi kormányt a kommunisták támogatják, ők viszont a lassúbb reformok hívei. A moldovai gazdaság gyengül, a fizetőeszköz, a lej idén húsz százalékot veszített értékéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik