Nagyvilág

Amnesty: súlyos menekültválság van, de megengedhetetlen a hangulatkeltés

A legnagyobb európai országok mindössze kétezernél valamivel több szíriait voltak hajlandóak befogadni. Ugyanakkor normává vált a rasszizmus és az idegengyűlölet.

A második világháború óta nem alakult ki olyan súlyos menekültválság, mint most – közölte az Amnesty International. A megoldásra akkor van remény, ha a kormányok felmérik, hogy globális problémáról van szó – áll a nemzetközi szervezet jelentésében.

Az eltelt hetven évben most először haladta meg az ötvenmilliót a lakóhelyükről elűzöttek száma. Szíria lakosságának több mint fele jutott erre a sorsra, közülük négymillióan külföldre menekültek. Libanonban a lakosság egyötödét szíriai menekültek teszik ki.

A befogadó országok ugyanakkor szinte semmilyen érdemi külföldi segítséget nem kapnak. A szíriai menekültek megsegítésére indított ENSZ-program költségeinek kevesebb mint negyedére van eddig fedezet. Nem éri el a 90 ezret azoknak a szíriaiaknak a száma, akiknek a befogadását más külföldi országok eddig felajánlották.

Ráadásul nem a szíriai az egyetlen menekültválság: a Szaharától délre fekvő afrikai térségben is több mint hárommillió menekült van, közülük nem egészen 15 ezret sikerült más fogadó országokba telepíteni.

Az Amnesty International szerint létfontosságú a fellépés az ezreket halálba küldő embercsempész bűnszervezetek ellen, de ez a fellépés sem menti fel a kormányokat az alól, hogy a menekülteknek menedéket kell adni. Nem engedhető meg, hogy a menekültválságot embercsempész-problémaként állítsák be olyan kormányok, amelyek kétségbeesetten igyekeznek elterelni a figyelmet saját kudarcaikról – szögezik le. A szervezet szerint sok országban normává vált az idegengyűlölő, rasszista közbeszéd, egyes sajtóorgánumok és politikusok pedig a menekülteket és a migránsokat teszik felelőssé gazdasági és társadalmi problémákért.

Az Amnesty korábbi jelentése már leszögezte: elborzasztó azt látni, hogy a gazdagabbnak számító országok fontosabb feladatnak tartják a menekültek távoltartását, mint életben tartásukat. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország, ahol összesen 275 millióan élnek, kétezernél alig több szíriai menekült befogadására volt hajlandó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik