Nagyvilág

Amnesty: súlyos menekültválság van, de megengedhetetlen a hangulatkeltés

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 15. 19:12

A legnagyobb európai országok mindössze kétezernél valamivel több szíriait voltak hajlandóak befogadni. Ugyanakkor normává vált a rasszizmus és az idegengyűlölet.

A második világháború óta nem alakult ki olyan súlyos menekültválság, mint most – közölte az Amnesty International. A megoldásra akkor van remény, ha a kormányok felmérik, hogy globális problémáról van szó – áll a nemzetközi szervezet jelentésében.

Az eltelt hetven évben most először haladta meg az ötvenmilliót a lakóhelyükről elűzöttek száma. Szíria lakosságának több mint fele jutott erre a sorsra, közülük négymillióan külföldre menekültek. Libanonban a lakosság egyötödét szíriai menekültek teszik ki.

A befogadó országok ugyanakkor szinte semmilyen érdemi külföldi segítséget nem kapnak. A szíriai menekültek megsegítésére indított ENSZ-program költségeinek kevesebb mint negyedére van eddig fedezet. Nem éri el a 90 ezret azoknak a szíriaiaknak a száma, akiknek a befogadását más külföldi országok eddig felajánlották.

Ráadásul nem a szíriai az egyetlen menekültválság: a Szaharától délre fekvő afrikai térségben is több mint hárommillió menekült van, közülük nem egészen 15 ezret sikerült más fogadó országokba telepíteni.

Az Amnesty International szerint létfontosságú a fellépés az ezreket halálba küldő embercsempész bűnszervezetek ellen, de ez a fellépés sem menti fel a kormányokat az alól, hogy a menekülteknek menedéket kell adni. Nem engedhető meg, hogy a menekültválságot embercsempész-problémaként állítsák be olyan kormányok, amelyek kétségbeesetten igyekeznek elterelni a figyelmet saját kudarcaikról – szögezik le. A szervezet szerint sok országban normává vált az idegengyűlölő, rasszista közbeszéd, egyes sajtóorgánumok és politikusok pedig a menekülteket és a migránsokat teszik felelőssé gazdasági és társadalmi problémákért.

Az Amnesty korábbi jelentése már leszögezte: elborzasztó azt látni, hogy a gazdagabbnak számító országok fontosabb feladatnak tartják a menekültek távoltartását, mint életben tartásukat. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország, ahol összesen 275 millióan élnek, kétezernél alig több szíriai menekült befogadására volt hajlandó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.