Nagyvilág

Szerb figyelmeztetés Orbánnak

orbán a rádióban (Array)
orbán a rádióban (Array)

Belgrád szerint nemzetközi jogot sértene, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait.

Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt – mondta Nebojsa Stefanovic belügyminiszter, aki a hét végén úgy fogalmazott: figyelmesen olvasta a magyar kormányfő nyilatkozatait. Szerinte Orbán Viktor “egyszer sem mondta, hogy lezárja a határt”, és ez a nemzetközi jog értelmében nem is lenne lehetséges. A miniszterelnök pénteken szokásos rádióinterjújában mondta, hogy a kormány minden lehetőséget végigvesz a bevándorlással kapcsolatban, ide értve a teljes fizikai határzárat is. “Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket”. Az EU költségén, de az unión kívül kellene fogadóállomásokat kialakítani, lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok eldönthessék, befogadják-e a belépni szándékozókat – tette hozzá.    

Nebojsa Stefanovic közölte, egész Európának óriási problémát okoznak az egyre nagyobb számban érkező bevándorlók. Az első öt hónapban több bevándorló érkezett Szerbiába, mint tavaly, ami már gazdasági gondokat is okoz. A kérdést Szerbia egyedül nem tudja megoldani, mindenképpen együtt kell működnie az EU más országaival, hiszen a legtöbb illegális bevándorló éppen az EU országaiból – Görögországból, Bulgáriából – érkezik a nyugat-balkáni országba, hogy azon áthaladva újra  uniós területre jusson. A bevándorlók Szerbiát nem célországnak tekintik, csak átutaznak rajta.

Ivan Gerginov szerb menekültügyi segédbiztos szerint Szerbia öt menekültközpontjában jelenleg hivatalosan csak 412 ember  tartózkodik, a kapacitás megduplázható, de központokba csak azok jelentkeznek, akiknek az EU-ba vezető útjukon elfogy a pénzük, kirabolják őket vagy megbetegednek. Szerinte azért okozna nagy problémát Szerbiának, ha Magyarország lezárná a határt, mert hosszabbá válna a menekültek szerbiai tartózkodása. Néhány éve a menekültek 5-6 hónapra is Szerbiában rekedtek, mielőtt továbbindultak, mára ez az idő 5-6 napra rövidült.  Szerbia külföldi szakértők bevonásával megoldási lehetőségeket dolgozott ki arra az esetre, ha 15 ezer menekült érkezne hirtelen, így Szerbia felkészült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik