Nagyvilág

Merkel gépét is feltörték a hackerek

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)

Külföldi titkosszolgálat állhat a háttérben, a német nemzetbiztonságnál oroszokról pletykálnak.

Feltörték Angela Merkel irodájának egyik gépét a német törvényhozás alsóházára támadó hackerek – tudósít az MTI. A behatolók e-mailt is küldtek a kancellár nevében – a hamis üzenetet több képviselőnek is eljuttatták, abban pedig egy olyan link volt, ami kémprogramot telepít. A Bundestag figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne kattintson a hivatkozásra.

A támadást májusban észlelték, legkevesebb 15 számítógép lehet érintett és csaknem 20 gigabájt adatot lophattak el róluk a hackerek. A behatolás miatt a nyári törvényhozási szünetben a teljes rendszert újratelepítik, az azonban két évig is eltarthat, amíg az eddiginél biztonságosabb rendszert építenek ki a Bundestag több mint 22 ezer gépet kiszolgáló hálózatán. „Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy külföldi titkosszolgálat megszerezné a kulcsot a Bundestag összes irodájához és minden irattároló szekrényéhez” – mondta az ellenzéki Zöldek képviselője, Steffi Lemke, aki a Bundestag információtechnológiával foglakozó bizottságának tagja.

A belügyminisztérium és a hírszerzés is úgy véli, hogy külföldi titkosszolgálat állhat a háttérben, de hivatalosan senki nem beszélt arról, hogy melyik országról lehet szó. Nemzetbiztonsági körökben azt rebesgetik, hogy oroszok hajthatták végre a hackertámadást.

A támadás elhárítható lett volna, ha az alsóház 2009-ben nem határoz úgy a felsőházzal ellentétben, hogy nem csatlakozik a kormányzati informatikai rendszerhez, amelynek működését a szövetségi informatikai biztonsági hivatal felügyeli magasabb színvonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik