Nagyvilág

Örülnek az oroszok, hogy az amerikaiak nem képezik ki az ukrán nácikat

AZOV(960x640).jpg (Array)
AZOV(960x640).jpg (Array)

Egy jó öblöset nácizott az orosz külügy. Örvendenek, hogy az amerikai deszantosok nem képzik ki a rettegett Azov zászlóaljat.

Az orosz külügyminisztérium üdvözöli az amerikai Kongresszus döntését arról, hogy az Egyesült Államok hadserege nem nyújthat kiképzést az Azov nevű ukrán önkéntes zászlóalj tagjainak – közölte Alekszandr Lukasevics, a minisztérium szóvivője pénteken. Lukasevics szerint a Kongresszusnak egy évbe tellett, hogy rájöjjön, az Azov zászlóalj nem más, mint “egy rakás náci”, tagjai SS-jelképeket hordanak, és “megtorló erőként viselkednek”.

A diplomata szerint a következő logikus lépés az lenne, ha a Kongresszus belátná, hogy a tavalyi kijevi “államcsíny” “ugyanezeknek a fiatal náciknak a műve volt”. “Nyilvánvaló, hogy az ukrán nemzeti gárda más alakulatai sem különbek az Azovnál” – idézte Lukasevicset a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Szerinte ezek a fegyveres csoportok nőket és gyerekeket gyilkolnak, és a kérdés már csak az, hogy Washington ezt mikor veszi észre.

A Kongresszus csütörtökön fogadta el azt a módosítást, aminek alapján az Egyesült Államok Ukrajnába küldött deszantosai nem részesíthetik kiképzésben az Azov tagjait. John Conyers Jr. kongresszusi tag – a módosító javaslat egyik beterjesztője – üdvözölte az egyhangúlag megszavazott döntést, és örömét fejezte ki, hogy az amerikai hadsereg nem nyújt támogatást a szerinte “visszataszító neonáci Azov zászlóaljnak”.

 

Hírforrások a Kijev-párti önkéntes zászlóaljat “nyíltan fasisztának” írták le. A Reuters hírügynökség szerint az Azov az Ukrán Hazafi nevű félkatonai szervezetből jött létre, amely a fehér hatalom, a faji tisztaság, a tekintélyelvű kormány és a központosított nemzetgazdaság fontosságát hangoztatta.

Hazaküldik a tartalékosokat, de mozgósítanak is

Hazaküldik az ukrán fegyveres erőktől a mozgósított tartalékosok egy részét július és szeptember között – erről írt alá pénteken rendeletet Petro Porosenko ukrán államfő. Azokat küldik haza, akiket a tavaly július 20-án kezdődött mozgósítási hullám során hívta be szolgálatra. Az állam gondoskodik hazajutásukról, illetve az útra élelmiszert biztosít számukra.

Közben, január 20-án újabb részleges mozgósítás kezdődött Ukrajnában az egy év szolgálat után hazaküldendő tartalékosok pótlására. Az idei mozgósítást három hullámban hajtották végre, és érintette Ukrajna valamennyi megyéjét, valamint a fővárost is. Az utolsó hullám június elején kezdődött, és várhatóan még a hónap végéig lezárul. Az előírás szerint kétszeres fizetést kapnak azok a tartalékosok, akiket a kelet-ukrajnai harcok övezetébe vezényelnek.

Közben Porosenko elnök pénteken a regionális fejlesztési tanács ülésén azt mondta, Oroszország továbbra sem a nyílt támadást választja, hanem belülről próbálja majd destabilizálni Ukrajnát azzal, hogy elhinti: van politikai bázisa a különböző “népköztársaságok” megalakításának. Ezért a megyék és a központi vezetés közötti összehangolt együttműködés az egyetlen módja, hogy az “agresszor reményeit szertefoszlassák”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik