Nagyvilág

Fizettek az ausztrálok a csempészeknek, hogy visszavigyék a menekülteket

ausztralia(650x433).jpg (Array)
ausztralia(650x433).jpg (Array)

Kreatív módon oldják meg a menekültproblémát a déltengereken. Fizetnek a embercsempészeknek, egy indonéz rendőrfőnök a saját pénzével látta az ausztrál dollár kötegeit, amit az ausztrál haditengerészet adott a bűnözőknek, hogy visszavigyék a migránsokat.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a minap azt mondta, kreatív ötletekkel állnak elő a bevándorlás fékezése terén. A BBC szerint most kiderült, mi az egyik ilyen kreatív ötlet: lefizetik az embercsempészeket, hogy fordítsák vissza a migránsokat szállító hajókat. Ezt már maga az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHCR) állapította meg. Egy május 31-i esetet említett, amikor elfogtak egy 65 főt szállító hajót.

Az ausztrálok pár nappal később adtak nekik két csónakot, némi pénzt, és a Srí Lanka-i és bangladesi menekülteket elindították vissza, Indonézia felé. Jamey Lynch, az UNHCR szóvivője azt mondta, Abbott szerint a migránsok biztonsága az első, de ha visszafordítják őket, az Lynch szerint pont hogy nem a biztonságukat szolgálja. Lynch hozzátette, Ausztrália rossz jeleket küld a menekültekkel mostohán bánó többi térségbeli országnak, Myanmarnak, Indonéziának, Malajziának és Thaiföldnek.

 

Indonézia közölte, aggasztónak tartja ezeket a lefizetős híreket. Az ő haditengerészetük tartóztatta fel a visszafelé tartó csónakokat. A legénység azt mondta az indonézeknek, hogy fejenként 5000 ausztrál dollárt (1,1 millió forintot) kaptak az ausztráloktól, hogy forduljanak vissza. “A saját szemeimmel láttam a pénzt” – mondta az AFP-nek Hidayat, a helyi rendőrfőnök.

Ausztrália új migrációs politikájának lényege, hogy nem hagyják, hogy menekültek a tengeren elérjék az ország partjait. Inkább visszafordítják őket vagy őrzött létesítményekbe viszik őket az apró, független szigetországba, Naurura vagy a pápua-új-guineai Manus-szigetre kétoldalú megállapodások alapján.

A menedékkérők főleg az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetet akarják elérni, zömmel Afganisztánból, Srí Lankáról, Irakból és Iránból érkeznek. 2012-13 között meredeken emelkedett a számuk, sokan a Földközi-tengerhez hasonlóan életüket vesztették a tengeri úton. Emiatt léptette életbe Ausztrália a mostani rendszert. Akinek jogosnak ítélik meg a menekültstátuszát, azt Naurun, Pápua-Új-Guineán vagy Kambodzsában telepítik le. Ez persze a jogvédőknek és az ENSZ-nek se tetszik, de egyelőre nem látni változtatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik