Nagyvilág

Prostikra verték el a pénzt az ENSZ békefenntartói

bekefenntarto(960x640).jpg (Array)
bekefenntarto(960x640).jpg (Array)

Mindennel fizettek a helybeli, védelemre szoruló nőknek a szexért: mobillal, ékszerrel, ruhákkal. Megremeghet a kéksisakosok hírneve.

Durván visszaélnek helyzetükkel az ENSZ-békefenntartók. A kéksisakosok az ENSZ belső vizsgálatokat végző szerve, az OIOS szerint pénzzel, ruhákkal, ékszerekkel, parfümökkel, mobilokkal és más cuccokkal fizettek szexért helyi nőknek – írja az Economic Times. A Reuters által megszerzett jelentés szerint Libériában és Haitin fordultak elő ilyen esetek, amikor a katonák visszatértek a szegény és éhező emberek helyzetével.

Az ENSZ jelenleg 125 ezer katonát, rendőrt és civilt állomásoztat a világon 16 misszió keretein belül. A jelentés szerint napi rutinnak számít a lakosság és a kéksisakosok közti szexuális kapcsolat, ezt többek között alátámasztja a kiosztott óvszerek száma és az orvosi vizsgálatok tapasztalatai is. Pedig 2003-ban már betiltotta az ENSZ a békefenntartók és helyiek közti intim viszonyokat, mert azok aláássák a missziók tekintélyét.

 

A vizsgálat 480 gyanús esetet említ a 2008-13 közti időszakban, ráadásul ezek harmadában gyerek az áldozat. A legtöbb gyanús történet Kongóból, Libériából, Dél-Szudánból és Haitiről jött. Tavaly 51 esetet regisztráltak. A vizsgálat szerint a csapatokat küldő államoknak kéne kivizsgálni az ilyen történeteket. Mindaddig viszont nehéz lesz ez, amíg ezeket az eseteket mindenki elfedni igyekszik az érintettek, és csak nagyon kevés derül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik