Nagyvilág

Porosenko kormányzót rúg ki, az oroszok Donyeck környékét lövik

donyecki-gyozelem-napja(960x640).jpg (Array)
donyecki-gyozelem-napja(960x640).jpg (Array)

Egyre hevesebben támadnak az oroszpárti szakadárok Kelet-Ukrajnában, a kormányerők szerint a minszki megállapodásban tiltott nehéztüzérséget is használva.

Petro Porosenko ukrán elnök menesztette posztjáról Olekszandr Kihtenkót, Donyeck megye kormányzóját – közölte csütörtökön Olekszandr Brihinec, a kijevi hadműveleti parancsnokság kramatorszki támaszpontjának sajtóközpontjának vezetője.

Brihinec Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány kérésére váltotta le a megye ukrán ellenőrzésű részét irányító kormányzót, a kabinet ugyanis elégedetlen volt munkájával. A kormányzó már kapott egy megrovást a kijevi vezetéstől, mert a kormányzat úgy ítélte meg, hogy a megyében nem elég gyorsan épül az ukrán-orosz “határfal”.

Brihinec szerint Kihtenko a megye szakadár részével való együttműködés híve volt. “A megyében most az a vicc járja, hogy Kihtenkót Ukrajna nagykövetének nevezik ki a Donyecki Népköztársaságba” – jegyezte meg. Közölte, hogy a hivatalnokokat sokkolta az a meg nem megerősített hír, hogy Kihtenko helyére Pavlo Zsebrivszkijt nevezik ki. Utóbbi állítólag önkéntesként harcolt Luhanszk megyében a szakadárok ellen, és az a hír járja róla, hogy épp olyan “keménykezű, ukránpárti”, mint Hennagyij Moszkal, Luhanszk megye kormányzója.

“…az oroszok a tankot”

Közben továbbra sem csitulnak a harcok a kelet-ukrajnai fronton. Andrij Liszenko katonai szóvivő csütörtökön arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a frontvonal gyakorlatilag egész hosszán szenvedtek el veszteségeket. A hozzá beérkezett adatok alapján az elmúlt 24 órában két katona vesztette életét és 13 sebesült meg. Luhanszk megyében a Bahmutyivka térségében lévő ukrán ellenőrzőpontot vették a szakadárok többször is tüzérségi tűz alá, emiatt egy katona meghalt, négy pedig megsebesült – közölte a megyei kormányzóság sajtóosztálya.

 

Az Ötös ukrán tévécsatorna szerint az éjjel Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól nem messze, a frontvonalnál lévő Sirokine falut érte újabb heves tüzérségi támadás, egy katona életét vesztette, ketten megsebesültek. A szakadárok a minszki megállapodásban tiltott nehéztüzérséget, 152, 122 és 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek.

Az Azov zászlóalj alapján a Donyeck környéki ukrán állásokat a szakadár erők 21-szer vették tűz alá, ebből tízszer nehéztüzérségi ágyúkkal és harckocsikkal. A Donyeck megyei ügyészség csütörtökön közölte, hogy előző éjjel az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság erői heves tüzérségi csapást mértek a frontvonalnál fekvő – egyébként szakadár ellenőrzésű – Horlivka település lakónegyedeire. Előzetes adatok alapján három civil vesztette életét és hárman sérültek meg, utóbbiak között egy hét és egy tizenhat éves gyerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik