Nagyvilág

Meztelenkedésért landoltak egy malajziai börtönben nyugati turisták

meztelenkedés malajziában (Array)
meztelenkedés malajziában (Array)

Konkrétan azzal vádolják őket, hogy egy földrengésért, s így tizennyolc ember haláláért felelősek.

Abszurdnak tűnik az ügy, a malajziai hatóságok azonban minden jel szerint véresen komolyan veszik. Egy turistacsoport néhány női tagja félmeztelenre vetkőzött egy hegy tetején egy fotó kedvéért. A hatóságok szerint ezzel megbecstelenítették a szent helyet, emiatt sújtotta később földrengés a környéket. Négy nőt már letartóztatott a rendőrség, további ötöt még keresnek – írja a New Zealand Herald.

Eleanor Hawkins 24 éves, tavaly év végén diplomázott légiforgalmi mérnökként az angliai Derby Egyetemen. Mielőtt nekivágott volna felnőtt életének, a lány hosszú, délkelet-ázsiai utazásra indult Januárban. Bejárta Thaiföldet, Laoszt, Kambodzsát, és Vietnámot, élete kalandja azonban kedden hirtelen véget. A malajziai Tawau reptéren letartóztatták, és őrizetbe vették a rendőrök, amikor Borneó szigetéről a fővárosba, Kuala Lumpurba akart repülni.

 Kép: Youtube

Ugyanazon a napon Eleanorhoz hasonlóan fogták el a 23 éves, kanadai Lindsey Petersont, a húgát, a 22 éves Daniellet, és a 23 éve, holland Dylan Snelt. Egy nappal később, az ugyancsak kanadai, 33 éves Emil Kaminskicsuklóján is bilincs csattant.

Az utazókat egy fotó miatt kapcsolta le a rendőrség. Együtt mászták meg a 4095 méteres Kinabalu hegyet. A kétnapos túrát egy Jungle Jack Backpackers Lodge nevű olcsó, szállást, és programokat kínáló cég szervezte. A második nap reggelén, hét óra körül, a kirándulók már szedelőzködtek a visszaútra. Néhányan, az alkalmi sátortábortól kissé távolabb mentek, és elkezdték levenni a ruháikat. A túravezető kérte őket, hogy öltözzenek fel, hiszen szent helyen vannak, ám a turisták nem foglalkoztak vele. A rendőrség hivatalos álláspontja szerint káromkodva küldték melegebb éghajlatra. Csoportképet készítettek, és szefizgettek tovább. Néhányan közülük ráadásul a szent helyen vizeltek.

 Kép: Youtube

Egy a helyi, Dasun népcsoportból származó vadőr jelentette fel őket a rendőrségen, Eleanor Hawkinst még aznap letartóztatták. Tan Sri Alfred Jabu, Sarawak állam első miniszterének helyettese, és Tindarama Aman Sirom Simbuna, törzsi, vallási vezető szerint a meztelenkedő, vizelő turisták bosszantották fel a hegy szellemét annyira, hogy az eset után néhány nappal 18 embert megölt egy kisebb földmozgás miatt bekövetkező sziklaomlás.

A turistáknak külön felelniük kell a törzsi, és az állami bíróság előtt is. A törzs vénjei már ki is szabták az ítéletüket: tíz bölényt kérnek a szentségtörőktől. Az utazók közben előzetes letartóztatásban vannak, míg tárgyalásuk le nem zajlik. Eleanor családja attól tart, a malajziai hatóságok azért fújták fel az ügyet, mert példát akarnak vele statuálni. Ronny Cham, a lány ügyvédje azt mondja, Eleanort sokkolták a történtek. Az ország törvényei szerint a turisták közszeméremsértés miatt három hónapot, és pénzbírságot kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik