Nagyvilág

Emelkedett az ukrán olajraktártűz áldozatainak száma, három tartály még lángol

Már öten haltak meg a hétfő óta lángoló olajraktártűzben Kijev közelében - jelentette be csütörtökön Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője.

Előző nap az egészségügyi tárca négy halálos áldozatról, 14 sérültről és egy oltás közben eltűnt tűzoltóról adott hírt.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az égő olajraktár közelében tartott csütörtökön sajtótájékoztatót, amelyen közölte, hogy a kigyulladt raktárt tavaly ötször ellenőrizték a hatóságok műszaki és tűzbiztonsági szempontból.

Elmondta, hogy május 20-án a katasztrófavédelem munkatársai az ellenőrzéskor a raktár vezetésének 64 pontból álló listát adtak át, amelyet végre kellett volna hajtaniuk. “Annak következtében, hogy a raktár tisztségviselői nem teljesítették a katasztrófavédelmi szolgálat előírásait, most történelmünk egyik legsúlyosabb tűzvészével nézünk szembe” – hangoztatta a kormányfő. Jacenyuk utasította Arszen Avakov belügyminisztert, hogy indítson büntetőeljárást a raktár igazgatója és főmérnöke ellen. Szakértők ugyanakkor még nem zárták ki teljesen annak lehetőségét sem, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Még három tartály ég

Mikola Csecsotkin, a katasztrófavédelmi szolgálat vezetője közben arról adott ki tájékoztatást, hogy jelenleg még három, 800 köbméter űrtartalmú tartály áll lángokban, amelyeket habgenerátorokkal igyekeznek oltani. Szavai szerint a tűzoltók, valamint a Nemzeti Gárda, a fegyveres erők, a belügyi és az egészségügyi szervek tagjai a nap 24 órájában dolgoznak, és minden tőlük telhetőt megtesznek a tűz megfékezése érdekében. Közölte, a mentést végzők megkezdték az előkészületi munkálatokat annak érdekében, hogy kiszivattyúzzák a nyomásmentesített tartályokból a kőolajat.

Csütörtökön a szél a Kijevtől délnyugatra fekvő Vinnyicja felé hatalmas kiterjedésű fekete füstfelhőt vitt az égő olajtároló felől. A szakemberek ugyanakkor azt mondják, hogy a füst nem veszélyezteti a szomszédos megyék lakóinak egészségét, mivel az elkövetkező napokban szárazság várható, a füstfelhő pedig elég nagy, 1,5-2 kilométeres magasságban halad. Kizártnak tartják a szakértők, hogy úgynevezett fekete eső hulljon a térségben. Az ukrán fővárosban, Kijevben a katasztrófavédelmi szolgálat szerint szintén nem haladta meg eddig a levegő károsanyag-tartalma az egészségre káros mértéket a megyében pusztító tűz miatt.

A lángok hétfőn csaptak fel a Kijev megyei Vaszilkivi járásban, Krjacski falunál található BRSZM-Nafta vállalat olajraktárában. Előbb egy 900 köbméteres üzemanyag-tartály gyulladt ki, majd több, 900, illetve 50 köbméteres konténerre továbbterjedt a tűz, közben robbanások is történtek. A kigyulladt területen összesen 17 tartályban tároltak kőolajat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik