Nagyvilág

Putyin: Ukrajnában a béke az egyetlen megoldás

putyin(960x640).jpg (Array)
putyin(960x640).jpg (Array)

Az ukrajnai helyzet békés megoldásának lehetőségéről, az Oroszországgal szembeni szankciókról, a nemzetközi terrorizmus fenyegetéséről, valamint az élelmiszer-biztonságról is egyeztetett egymással Matteo Renzi olasz kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A két vezető az Expo2015 milánói világkiállításon találkozott, a közös sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában az egyetlen megoldás a béke. “Nincsen alternatíva a békés megoldásra” – hangsúlyozta.

Putyin megjegyezte, hogy a Moszkvával szembeni embargó és szankciók okozta helyzet megoldására hangzatos nyilatkozatok helyett minden félnek “a földön kell járnia”. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Olaszország a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszországnak, de az utolsó negyedévben a csereforgalom 25 százalékkal visszaesett a szankciók miatt. “Úgy gondolom, nemcsak az orosz, hanem az olasz fél sem akar visszaesést” – jelentette ki az orosz elnök.

A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoporttal kapcsolatban Putyin azt mondta, hogy Moszkvának jelenleg semmilyen kapcsolata nincsen vele. Kijelentette: a G7 nem szervezet, hanem érdekszövetség. Hozzátette: “Oroszország korábban alternatív szemléletet képviselt a G7-csoportban, de partnereink úgy döntöttek, hogy nincsen ránk szükségük”.

Hangsúlyozta, hogy a húsz vezető, fejlett és felzárkózó gazdasági hatalmat tömörítő G20-as csoportban ugyanakkor Moszkva egyre szorosabb együttműködést létesít Kínával, Indiával, Pakisztánnal és az afrikai államokkal.

Matteo Renzi elmondta, hogy a kétoldalú megbeszéléseken Vlagyimir Putyin iránymutatónak nevezte a februárban aláírt, úgynevezett Minszk-2 megállapodást. “Ha ez teljes mértékben megvalósul, az Oroszországot sújtó szankciók elvethetők” – szögezte le Renzi. Az olasz miniszterelnök beszámolója szerint a megbeszélésen szó volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet képviselte terrorfenyegetésről és az élelmiszerbiztonságról is.

Líbiával kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy az észak-afrikai államban bekövetkezett “társadalmi-gazdasági katasztrófa” a 2011-es NATO-beavatkozás eredménye. Hozzátette: Líbiában jelenleg szintén a békés megoldás az egyetlen járható út, és Moszkva ezt az állásfoglalást képviseli majd egy Líbiára vonatkozó esetleges ENSZ-határozat esetén.

Vlagyimir Putyin az Oroszország-napra érkezett a milánói világkiállításra. A két elnök közösen meglátogatta Oroszország és Olaszország pavilonját. A világkiállítás területén Putyint éltető és távozását követelő tüntetők is összegyűltek.

A Putyin vezette népes orosz delegáció tagja volt a Rosznyefty olajvállalat és a Gazprom energiacég elnöke is. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter aláírta a világkiállítás témáit összefoglaló Milánói Chartát. Vlagyimir Putyint szerda délután a Vatikánban fogadja Ferenc pápa, és a programjában találkozó szerepel Sergio Mattarella olasz államfővel, valamint Silvio Berlusconi volt miniszterelnökkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik