Nagyvilág

Külügyminisztérium: nincs magyar áldozata az egyiptomi robbantásnak

Egyiptom(210x140).jpg (Array)
Egyiptom(210x140).jpg (Array)

A KKM jelenlegi tudomása szerint nincs magyar áldozata, sebesültje az öngyilkos merényletnek, amely Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében történt.

A tárca közölte: magyar állampolgárok a merényletet követően nem fordultak segítségkéréssel a kairói magyar nagykövetséghez, illetve nem jelezték azt, hogy idő előtt haza szeretnének térni.

A KKM nem tervezi a történtek miatt Egyiptom átsorolását a beutazás szempontjából, mert ez egyszeri eset, és remélhetőleg ez így is marad – írták. Egyiptom a hármas skálán (ajánlott, veszélyes lehet, tiltott) a második kategóriában van, vagyis felhívják a figyelmet a beutazás veszélyeire. Arra is kitértek, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben heti négy charterjárat vitt nyaralókat Egyiptomba.

Ahogy azt már korábban megírtuk, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Luxorban, több embert megsebesítve, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Egyes sajtójelentések négy egyiptomi sebesültről szólnak, mások szerint a támadásnak több tucat sebesültje van, köztük helyi bazártulajdonosok és turisták. Az egészségügyi minisztérium is négy sebesültről – köztük két rendőrről – számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között.

A luxori merényletre reagálva az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter utasítást adott a régészeti helyszínek védelmének megerősítésére, amelyet a belügyi tárcával együttműködve hajtanak végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik