Nagyvilág

Ferenc pápa odacsap a pedofilügyeket elsunnyogó püspököknek

Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)

Új bírói testületet hoznak létre, előveszik azokat, akik nem tettek semmit a kiskorúak elleni visszaélésekkel szemben, pedig dolguk lett volna.

Új bírói hatóság létrehozását hagyta jóvá szerdán Ferenc pápa. A vatikáni testület azokkal a püspökökkel szemben fog eljárni, akik szándékosan eltussolták, vagy nem jelentették a kiskorúak ellen elkövetett papi erőszakot. A püspökök ellen akkor is eljárás indul, ha nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket.

Az áldozatok jogait képviselő szervezetek hosszú ideje követelik hasonló bíróság megalapítását. Ferenc pápa 2013 végén alapított bizottságot az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések áldozatainak védelmében, ez a bizottság tett javaslatot a bíróság létrehozására is.

Tavaly Ferenc pápa bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól. Az első ilyen ügyek több mint egy évtizede kerültek nyilvánosságra, majd 2010-ben erősödött a botrány, amikor több amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügyről rántották le a leplet – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik