Nagyvilág

A szlovákoknak sokat segített az euró

euró (Array)
euró (Array)

Szlovákiának sokat segített az euró bevezetése, jelentette ki Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Prágában, miután vendéglátójával Milos Zeman cseh államfővel tárgyalt.

“Hosszan elemeztük azt a vitát, amely az euró bevezetéséről most folyik Csehországban. Kifejtettem a véleményemet, és kifejeztem meggyőződésemet, hogy Szlovákiában az euró bevezetése nagy megértéssel találkozott, illetve, hogy nagyon fontos lépés volt” – mondta a találkozó után Kiska újságíróknak.

Bár a szlovák állampolgárok egy részének eleinte voltak aggodalmai, az euró bevezetését a nagy többség nagyon kedvezően fogadta. “Úgy vélem, hogy ez nagyon segített országunknak és a szlovák gazdaságnak is” – szögezte le a szlovák államfő, aki szerdán néhány órás látogatást tett Csehországban.  

Csehországban néhány hónapja folyik a vita az euró bevezetéséről, amelyre a cseh kormány az Európai Unióba való belépéskor vállalt kötelezettséget. Az álláspontok jelenleg megoszlanak. Milos Zeman államfő és a legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt a közös pénznem mihamarabbi bevezetésének a híve. Andrej Babis pénzügyminiszter és az általa vezetett ANO (Igen) mozgalom óvatosabb, a lépést nem sietnék el, és azt szeretnék, hogy az állampolgárok népszavazás útján nyilváníthassanak véleményt.

A euró bevezetésének Csehországban jelenleg nincs semmiféle kitűzött dátuma. A mostani kormány programjában az szerepel, hogy előkészíti a terepet az euró bevezetésére, amelyről a következő kormány döntene. Zeman és Kiska a tárgyalások után a Prágától nyugatra fekvő Lidicébe utazott, ahol közösen megkoszorúzták a helyi holokauszt emlékművet.

Lidicét 1942. június 10-én, röviddel a Reinhard Heydrich prágai birodalmi helytartó ellen elkövetett merénylet után a nácik a földdel tették egyenlővé, és 173 helyi férfit agyonlőttek. A nőket haláltáborba szállították. A gyermekek egy részét átnevelésre kiválasztották, míg az egy éven aluliakat a lengyelországi Chelmnoban lévő koncentrációs táborban gázzal gyilkolták le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik