Nagyvilág

A franciák “berlini félrelépésnek” tartják a kormányfő megjelenésél a BL-döntőn

manuel valls (Array)
manuel valls (Array)

A francia miniszterelnök fiaival különgépen ment a BL-döntőre. Ízekre szedték.

Manuel Valls a díszpáholyban nézte végig a Bajnokok Ligája 2015-ös döntőjét. A miniszterelnök a kormány különgépén ment Berlinbe, ahol a magyarázat szerint Michel Platini UEFA-elnökkel volt sürgős megbeszélnivalója. Ez nem szerepelt hivatalos programjában és az UEFA hiába erősítette meg, hogy a francia kormányfőt Platini hívta Berlinbe, a támadások nem csitultak.

A miniszterelnöki hivatal nem titkolta, hogy mivel a 12 férőhelyes repülőgépen volt még hely, a kormányfőt két fia is elkísérte Berlinbe, ahol a család végignézte kedvenc klubja, az FC Barcelona Juventus felett aratott 3-1-es győzelmét. A barcelonai születésű Vallsról köztudott, hogy szenvedélyes drukkere a katalán csapatnak. „A gyermekek jelenléte a repülőgépben egyáltalán nem jelentett többletkiadást” – így a miniszterelnöki hivatal.

Az ellenzék másként látja. Christian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője szerint problémás, hogy a kormányfő, “aki folyton kioktat mindenkit, kitalált magának egy hivatalos programot, ahelyett, hogy egyszerűen vállalná, hogy meg akarta nézni a mérkőzést”. Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke azt kérte, a kormányfő “térítse meg az út árát”. Ezt több képviselő is szóvá tette.

A sajtó szerint 15-20 ezer euróba (4,6 – 6,2 millió forintba) kerülhetett a berlini út. „A sportnak nagyon fontos szerep jut a nemzetközi események miatt, amelyeket Franciaországban rendezünk, és a miniszterelnök feladata, hogy ezeket a fontos találkozókat támogassa és képviselje Franciaország nevében” – reagált Valls, akit szerdán már a teljes francia sajtó bírált.

A baloldali Libération szerint Valls „öngólt rúgott”, nehéz helyzetbe hozta Francois Hollande államfőt, aki „a példamutató köztársaságot” tűzte zászlajára. A fővárosi Le Parisien szerint az állami pénzen történt kiruccanással Valls nagyot rontott az eddig tökéletes imázsán.

A konzervatív Le Figaro úgy véli, hogy „legitim, ha a miniszterelnök sűrű programja közé kikapcsolódást iktat be, és az sem megdöbbentő, ha két fia elkíséri egy olyan útra, amely nem jelent többletköltséget az államnak. A lap inkább miniszterelnök kommunikációs hibáit furcsállotta, hiszen eredetileg kommunikációs tanácsadó. 

A Les Échos című vezető gazdasági lap szerint „Manuel Valls focikirándulása iskolapélda: a miniszterelnök beszédét szombaton a szocialista pártkongresszuson hosszan megtapsolták, a kis- és középvállatok érdekében tett javaslatait jól fogadta a közvélemény, és mégis mit jegyez meg a világ a kongresszusról? A berlini félrelépést” – írta a lap.

A berlini VIP-páholyban egyébként ott volt a magyar miniszterelnök is, aki szintén magával vitte fiát és ott ült mellette az MLSZ-elnök, Csányi Sándor is. Orbán Viktor nem magyarázkodott. Nem volt hivatalos programja, A magyar miniszterelnök sajtósa szerint Orbán Viktor fiával magánemberként vett részt a focimeccsen.

Az UEFA szerint ugyanakkor Orbán Viktor magyar miniszterelnökként szerepelt a VIP-meghívottak listáján. Azt a szövetség nem árulta el az RTL Klubnak, hogy Orbán Gáspárnak is ők adták-e a jegyet a meccsre. A kormányfő az OTP egyik cégének repülőjével utazott a berlini meccsre, ahol Csányi Sándor MLSZ-elnök is részt vett, de a csatorna kérdésére, hogy együtt utaztak-e, és ha igen, ki fizette az útiköltséget, az OTP-nél azt válaszolták, nem adnak információt az utazásról.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik