Martin Stropnicky (Array)
Nagyvilág

Molotov-koktéllal támadtak a cseh miniszter házára

Szerinte a radikális merényletkísérlet azt bizonyítja, hogy a tárcája által képviselt politika helyes.

Molotov-koktélokat dobtak vasárnap reggel Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter házára Prágában – közölte kedden a cseh állami és katonai rendőrség az MTI szerint.

A támadás idején a miniszter nem tartózkodott otthon, több családtagja azonban a házban volt. Senkinek semmi baja nem történt. A támadó vagy a támadók személye egyelőre ismeretlen.

Jan Pejsek, a védelmi minisztérium szóvivője az esetről adott késői tájékoztatást azzal magyarázta, hogy a hatóságok zavartalanul akarták folytatni a helyszíni vizsgálatokat.

“A cseh belpolitikában szerencsére nem gyakoriak az ilyen esetek. Sajnos ez a politikai színtér bizonyos csoportjainak radikalizálódásáról tanúskodik. Számomra ezt az jelenti, hogy az általam vezetett tárca politikája helyes” – kommentálta a támadást Stropnicky. A miniszter és családja őrizetét az incidens után megerősítették. Részleteket nem hozták nyilvánosságra. 

A Novinky.cz hírportál értesülései szerint a gyúlékony anyaggal megtöltött üvegek kisebb tüzet okoztak a ház melletti kertben, de sikerült gyorsan eloltani.

Csehországban nem ez az első eset, hogy támadást intéznek valamelyik politikus ellen. A jelenlegi kormány pénzügyminisztere, Andrej Babis például tavaly mérget tartalmazó levelet kapott hazai címére. A levelet Szlovéniában adták postára, és olasz állampolgárságú küldőjét a rendőrség őrizetbe vette. Milan Chovanec belügyminiszter szintén tavaly ciánkálit tartalmazó levelet kapott. Gyanús fehér port tartalmazó leveleket kapott az államfői hivatal is.

Ajánlott videó