Nagyvilág

Cselekvést várnak a kormánytól az LMBT-ellenes megnyilvánulásokkal szemben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 09. 14:18

Az Európa Tanács szakbizottsága megállapította, hogy ezen a területen is jellemző a gyűlöletbeszéd és az erőszakos megnyilvánulás, fellépést sürgetnek.

Homofóbia és transzfóbia elleni cselekvési terv elfogadását javasolja a magyar kormány számára az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága. A független szakértőkből álló testület ötévente felméri a tagállamokban a rasszizmussal és más intoleráns megnyilvánulásokkal kapcsolatos helyzetet, idén először tértek ki a faji, etnikai és vallási kisebbségek mellett az LMBT emberek helyzetére is.

A Magyarországgal foglalkozó jelentés megállapította, hogy jellemző a diszkrimináció, az előítéletesség, a gyűlöletbeszéd és az erőszakos támadások, az Alaptörvény és a Polgári Törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályai mégsem terjednek ki a szexuális irányultságra és a nemi identitásra. A Nemzeti Alaptantervben nem jelenik meg megfelelően a szexuális és nemi kisebbségekkel kapcsolatos elfogadás sem – emeli ki a jelentésből a Magyar LMBT Szövetség.

A bizottság konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány számára, melyek közül a legfontosabb, hogy átfogó cselekvési tervet dolgozzanak ki ebben a témában is, ahogy az országnak van már romaügyi, idősügyi, fogyatékosügyi, valamint a nők és férfiak egyenlőségével foglalkozó stratégiája. A testület egyebek mellett azt is javasolta, hogy az interneten elkövetett rasszista és idegengyűlölő cselekedeteket is kriminalizálják a törvényhozók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.