Nagyvilág

Szíria: civil halottak a bombázásban

szíria (Array)
szíria (Array)

Meghalt legalább 49 civil a szíriai hadsereg légierejének bombázásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, egy olyan faluban, amely a lázadók kezén van.

Ezt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet, amely kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik az országban. A légierő a Dzsiszr-es-Sugur város közelében lévő al-Dzsanudíja falut támadta, és a bombázásnak több tucatnyi sebesült áldozata is van, köztük többnek az állapota súlyos. A halálos áldozatok között hat gyerek van. Többeket pedig egyelőre eltűntnek tekintenek – közölte a szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán. A faluban sok olyan menekült él, aki más szíriai településről származik.

Al-Dzsanudíja már régóta a felkelők koalíciójának ellenőrzése alatt áll. Maga a tartomány – amely határos Törökországgal – teljes egészében csak az utóbbi hónapokban került ennek a Hódítás Hadserege nevű szövetségnek a kezére, amelynek tagja az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Núszra Front is.

Dzsiszr-es-Sugurt április 25-én foglalták el, a tartománnyal azonos nevű székhelyet pedig május végén. A damaszkuszi rezsimhez hű erőknek csak néhány hadállásuk van a tartományban, például az abu-duhuri repülőtér. A kormányerők Idlíben kívül elveszítették az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmur várost is nemrég.

Vael el-Halaki szíriai miniszterelnök a damaszkuszi parlament hétfői ülésén felszólította a fiatal szíriaiakat, hogy teljesítsék az országban kötelező katonai szolgálatot. Azt ígérte, hogy a frontra menők nagyobb összegű illetményt kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik