Nagyvilág

Alkudozik a görög kormány az adósságáról

ciprasz-juncker (Array)
ciprasz-juncker (Array)

Készek kompromisszumot kötni nemzetközi hitelezőkkel, és felülvizsgálja múlt héten összeállított javaslatcsomagját, hogy közelítse elképzeléseit a hitelezők indítványaihoz.

Brüsszelben hétfőn és kedden szakértői szintű tárgyalásokat tartanak, hogy újra megpróbálják áthidalni a nézetkülönbségeket. Egy név nélkül nyilatkozó európai uniós tisztségviselő azonban arról számolt be, hogy egyelőre “nincs új fejlemény” a megállapodás ügyében.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap múlt héten ismertetett javaslatait Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök elutasította és abszurdnak nevezte a görög parlamentben pénteken tartott beszámolójában. Hajthatatlan álláspontjával Ciprasz azt kockáztatta, hogy elveszíti a maradék néhány brüsszeli barátját is, köztük Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

Juncker vasárnap nyíltan kimutatta elkeseredettségét, és azzal vádolta Cipraszt, nem tartotta be ígéretét, és hamisan mutatta be a hitelezők javaslatait, amivel félrevezette saját parlamentjét. Juncker és Ciprasz múlt héten szerdán Brüsszelben több órán keresztül tárgyalt, Brüsszel azóta is hiába várja a Ciprasz által megígért ellenjavaslatokat.

Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő hétfőn kijelentette, hogy a görög tárgyalódelegáció célja egy olyan megállapodás lehetőségének kidolgozása, amely mindkét félnek megfelel. Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter pedig megerősítette, hogy a görög javaslatok finomításán dolgoznak. A Katimerini című görög liberális napilap értesülése szerint a cél az, hogy szerdára készen álljon az új csomag, ugyanis aznap ismét összeül Ciprasz, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök.

Itt a lét a tét

A tárgyalások előmozdítását célzó újabb politikai erőfeszítések jegyében Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter hétfőn Berlinben tárgyalt német kollégájával, Wolfgang Schäubléval. A tanácskozás után adott nyilatkozatában Varufakisz kijelentette, hogy közösen kidolgozott és egyeztetett megoldásra van szükség a görög adósság ügyében.

“Nekünk, megválasztott politikusoknak kötelességünk, hogy megállapodásra jussunk. Ez létfontosságú az Európai Unió számára” – mondta a görög pénzügyminiszter, aki nagyon hasznosnak és rendkívül barátságosnak minősítette a német pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését.

A világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7-csoport németországi csúcstalálkozóját záró sajtóértekezletén Angela Merkel arra figyelmeztetett, hogy az idő vészesen fogy a reformokért cserébe Görögországnak készpénzt kínáló megállapodás elérésére. “Nem sok idő maradt. Mindenki intenzíven dolgozik” – mondta a német kancellár.

Barack Obama amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Görögországnak meg kell hoznia bizonyos kemény politikai döntéseket, és mindkét félnek, úgy a hitelezőknek, mint az athéni vezetésnek rugalmasságot kell tanúsítaniuk.

Gyors tárgyalások

A francia elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy közeledik a megállapodás megkötésének június végi határideje. Bár Ciprasz széleskörű politikai tárgyalásokat szorgalmazott, Francois Hollande világossá tette, hogy az EU-t jobban érdeklik a görög miniszterelnök ígéretének részletei.

“Gyorsan, a következő órákban vagy napokban a szakértőknek tárgyalniuk kell, hogy közelítsék egymáshoz az álláspontokat, és a Görögország számára elfogadhatatlan javaslatokat alternatív intézkedésekkel cseréljék ki” – mondta a francia államfő.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak. A határidő június 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik