Nagyvilág

Félmillió bevándorlóval riogatnak a britek

hajo(960x640).jpg (Array)
hajo(960x640).jpg (Array)

Vajon Magyarországra akarnak-e jönni?

Olasz, brit és ír hadihajók tartottak szombaton a líbiai partok felé, a Földközi-tengeren, hogy kimentsék a csempészhajókon Európába eljutni akaró migránsokat. A brit hatóságok figyelmeztettek, hogy a nyáron akár félmillió ember is megpróbálhat majd eljutni Afrikából Európába.

Nick Cooke-Priest, a Bulwark brit hadihajó kapitánya újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Líbiában 450-500 ezer ember vár arra, hogy feljusson az embercsempészek valamelyik hajójára. A Bulwark tagja a többnemzetiségű járőröző és mentőflottának. A hajón tartózkodott Michael Fallon brit védelmi miniszter is.

A nemzetközi flotta hajói szombaton 3480 migránst mentettek ki 15 csempészhajóról. Hat gumicsónakból és kilenc halászhajóról, mind a líbiai partoktól körülbelül 70 kilométerre, közölte az olasz parti őrség. A mentésben az olasz parti őrség és a haditengerészet hajóin és a brit Bulwarkon kívül helikopterek, valamint két német és egy ír hadihajó is részt vett.

A brit védelmi miniszter azt mondta, az európai országoknak együtt kell működniük a hírszerzésben, felkutatni a Líbiában működő csempészbandákat. Meg kell próbálni elvágni a csempészeket pénzügyi forrásaiktól. Az idén már több tízezer migráns jutott el Olaszországba, tavaly összesen 170 ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik